Ne jeste mlečnih izdelkov, a jih vseeno pogrešate? Se ne spomnite, kdaj ste nazadnje jedli odlično skutno tortico, skutne žepke, skutne njoke, sirnico, skutne raviole, lazanjo …?

Če vas veganski jogurti, namazi, siri … iz trgovine ne prepričajo – bodisi zaradi okusa ali pa zaradi sestave – imam za vas odlično novico! Od danes naprej si boste lahko kar doma pripravili noro dobro, domačo, kremasto, izjemno enostavno za pripravo … vegansko skuto iz mandljev.

Za pripravo mandljeve skute potrebujete (poleg zmogljivega mešalnika in nekaj potrpežljivosti pri čakanju na končni izdelek) le nekaj sestavin. Preverite v receptu!

Veganska skuta iz mandljev

Enostavna mandljeva skuta, ki jo pripravite doma iz le nekaj sestavin. Po želji jo lahko tudi fermentirate!
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganska skuta iz mandljev recept edita celofiga extraveganza1
priprava: 5 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 8-32 ur
skupni čas: 8-32 ur
št. porcij: 500 g
vegansko
enostavno

Sestavine

200 g mandljevih lističev (olupljenih)
700 ml vode
sok dveh večjih limon (6 do 7 žlic)
1 žličko soli
3 probiotične kapsule (za fermentacijo, po želji)
veganska skuta iz mandljev recept edita celofiga extraveganza3

Postopek

Mandljeve lističe prelijte z vrelo vodo in pustite namakati 2 uri.
Odcedite in dobro sperite.
Preložite v mešalnik, dodajte 700 ml vode in sol ter dobro zmešajte na najmočnejši nastavitvi – vsaj 2 do 3 min.
Dobljeno zmes prelijte v lonec, ob stalnem mešanju zavrite in odstavite takoj, ko opazite, da se pričnejo tvoriti mehurčki.
Z leseno kuhalnico previdno vmešajte limonin sok – dovolj bo le nekaj »potegov«.
Pustite, da se ohladi (vsaj 1 uro) in zgosti, nato pa prelijte v odcejalno vrečko (ali gazo), ki jo postavite nad cedilo in posodo.
Po želji dodajte vsebino treh probiotičnih kapsul in rahlo premešajte.
Če boste dodali probiotike, pustite skuto na sobni temperaturi, da se popolnoma odcedi in fermentira (24 ur).
Če boste ta korak preskočili, pa jo lahko postavite v hladilnik in počakate zgolj nekaj ur, da se odcedi.
Po nekaj urah/naslednji dan skuto predevajte v posodo za shranjevanje in uporabite v jedeh, v katerih bi sicer uporabili mlečno skuto.

Preverite tudi recept za fermentirani sirni namaz iz indijskih oreščkov. Dodate mu lahko hren, zelišča ali celo žličko domače marmelade, da ustvarite nove dimenzije okusov.

Opombe in namigi

Po želji lahko dodate probiotične kapsule in skuto fermentirate za 24 ur. Gre za kratko fermentacijo, ki pa ne vpliva na okus skute.

Avtorica se odpoveduje honorarju, zato smo na Extraveganzi honorar nakazali projektu Nikina prijazna vas.