Veganska skuta iz mandljev bo navdušila vse, ki pogrešate okus jedi s skuto, kot so cheesecake, skutni njoki, skutni štruklji … Prav tako bo recept dobra novica za vse, ki niso ljubitelji trgovinskih izdelkov – bodisi zaradi okusa bodisi zaradi sestave. Mandljeva skuta, pripravljena po spodnjem receptu, je noro dobra, domača, kremasta, izjemno enostavna za priprava in nadvse vsestranska. Privoščite si jo lahko kar tako ali pa jo uporabite v izbranih receptih.

Za pripravo mandljeve skute potrebujete (poleg zmogljivega mešalnika in nekaj potrpežljivosti pri čakanju na končni izdelek) le nekaj sestavin. Preverite v receptu!

Recept zadošča za skodelico mandljeve skute.

Veganska skuta iz mandljev

Enostavna mandljeva skuta, ki jo pripravite doma iz le nekaj sestavin. Po želji jo lahko tudi fermentirate!
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganska skuta iz mandljev recept edita celofiga extraveganza1
priprava: 5 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 8-32 ur
skupni čas: 8-32 ur
št. porcij: 500 g

Sestavine

  • 200 g mandljevih lističev (olupljenih)
  • 700 ml vode
  • sok dveh večjih limon (6 do 7 žlic)
  • 1 žličko soli
  • 3 probiotične kapsule (za fermentacijo, po želji)
veganska skuta iz mandljev recept edita celofiga extraveganza3
Skuto dobro odcedite s pomočjo cedila in gaze.

Postopek

  1. Mandljeve lističe prelijte z vrelo vodo in pustite namakati 2 uri. Odcedite in dobro sperite.
  2. Preložite v mešalnik, dodajte 700 ml vode in sol ter dobro zmešajte na najmočnejši nastavitvi – vsaj 2 do 3 min.
  3. Dobljeno zmes prelijte v lonec, ob stalnem mešanju zavrite in odstavite takoj, ko opazite, da se pričnejo tvoriti mehurčki.
  4. Z leseno kuhalnico previdno vmešajte limonin sok – dovolj bo le nekaj »potegov«.
  5. Pustite, da se ohladi (vsaj 1 uro) in zgosti, nato pa prelijte v odcejalno vrečko (ali gazo), ki jo postavite nad cedilo in posodo.
    Po želji dodajte vsebino treh probiotičnih kapsul in rahlo premešajte.
  6. Če boste dodali probiotike, pustite skuto na sobni temperaturi, da se popolnoma odcedi in fermentira (24 ur).
    Če boste ta korak preskočili, pa jo lahko postavite v hladilnik in počakate zgolj nekaj ur, da se odcedi.
  7. Po nekaj urah/naslednji dan skuto predevajte v posodo za shranjevanje in uporabite v jedeh, v katerih bi sicer uporabili mlečno skuto.

Preverite najboljše recepte z mandljevo skuto – od sladic do glavnih jedi.

Opombe in namigi

Po želji lahko dodate probiotične kapsule in skuto fermentirate za 24 ur. Gre za kratko fermentacijo, ki pa ne vpliva na okus skute.

Avtorica se odpoveduje honorarju, zato smo na Extraveganzi honorar nakazali projektu Nikina prijazna vas.