Idejo za to nadvse okusno vegansko slano pito sem dobila v izjemno simpatični kuharici Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar, avtorice Angele Liddon, ki ima tudi super veganski blog Oh she glows.

Osnovni recept sem nekoliko prilagodila in obilico peteršilja v pestu nadomestila s kodrolistnim ohrovtom. Prav tako se mi zdi, da za pesto niso nujno potrebni (samo) orehi, temveč jih zlahka nadomestimo tudi z drugimi oreščki in semeni. Avtorica doda tudi nekaj praženih gob v pesto, a meni se ne zdi potrebno. Za polnejši in bolj kremast okus sem rajši dodala malo kvasnih kosmičev.

Ko imate pripravljen pesto (ki ga lahko naredite tudi vnaprej), je recept za slano pito zelo hiter in enostaven za pripravo. V opombah imate nekaj idej, kako lahko prilagodite pesto s sestavinami po želji. Poleg nadeva za pito lahko z domačim pestom obogatite tudi druge jedi, kot so testenine, rižote, omake, sendviče ali celo veganske pice. Zdaj pa preverimo, kako ga lahko naredite!

Veganska slana pita z gobami in domačim pestom (iz kodrolistnega ohrovta in oreščkov)

Recept za odlično, lahko in nadvse okusno kosilo! Recept za pesto je zelo prilagodljiv glede na vaš okus, sezono ali zaloge v kuhinji. Preverite različne možnosti v opombah recepta.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganska_slana_pita_recept_extraveganza1
priprava: 30 min
kuha ali peka: 25-30 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura
št. porcij: pekač s premerom 25 cm
vegansko
enostavno

Sestavine

Domači pesto iz kodrolistnega ohrovta* in oreščkov**

  • ½ skodelice oreškov**
  • ½ skodelice sesekljanega peteršilja
  • ½ skodelice narezanega kodrolistnega ohrovta*
  • 1 zvrhano žlico kvasnih kosmičev
  • 1 večji strok česna
  • nekaj žlic vode
  • olivno olje
  • sol
  • sveže mlet poper

Pita

  • 5 do 6 listov vlečenega testa
  • 250 g gob (jaz sem uporabila šampinjone)
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 1 večja rdeča čebula

Če imate višek kodrolistnega ohrovta, ga lahko uporabite tudi v prirejeni različici naših veganskih polpetov s koprivami. Preprosto koprive nadomestite z ohrovtom ali drugim zelenjem, ki ga imate na voljo.

Postopek

  1. Najprej pripravimo pesto. Vse sestavine zanj dajte v mešalnik in zmeljite, da dobite gosto zmes.
  2. Gobe narežite na lističe in jih na malo olivnega olja prepražite na močnem ognju. Posolite, popoprajte in odstavite.
  3. Medtem v drugi ponvi na malo olivnega olja prepražite na rezine narezano rdečo čebulo, da postekleni.
  4. Pekač premažite z oljem, nato pa nanj razprostrite prvi list testa (liste lahko ob straneh kakšnih 10 cm odrežete, da ne bo testa preveč). Pokapljajte z oljem ali premažite s čopičem (ta del je obvezen, sicer bo testo gumijasto). Prekrijte z novim listom in ga premažite z oljem. To ponovite z naslednjimi 5 do 6 listi. Sproti vsako stran zapognite navznoter in pritisni s prsti, da se sprime.
  5. Tako zloženo testo najprej prepikajte z vilicami, nato pa nanj nadevajte pesto, potresite s popraženimi gobami in čebulo.
  6. Pecite na 180 stopinj 25 do 30 minut.

Ob slani piti se vam bo zagotovo prilegla tudi skleda solate. Preverite naše recepte za domiselne veganske solatne prelive – od kremastih »jogurtovih« do kreativnih prelivov z dodatkom sadja.

Opombe in namigi

* Namesto kodrolistnega ohrovta lahko za pesto uporabite tudi liste bazilike, špinače, blitve, kopriv …

** Prav tako lahko uporabite poljubno kombinacijo oreščkov in semen: orehi, lešniki, sončnična semena … po želji.
Jaz sem uporabila brazilske oreščke, sončnična semena in lešnike.