Ko v naš jedilnik vnašamo kakršne koli spremembe, nam lahko preverjeni in zanesljivi recepti znatno olajšajo prehod – ne glede na to, ali želimo v vsejedski jedilnik vnesti več zdrave rastlinske hrane ali pa se odločamo za popoln prehod na vegansko prehrano. A kje začeti?

Na spletu je ogromno odličnih veganskih receptov, a včasih se v poplavi njih lahko popolnoma izgubimo. Zato so kakovostne veganske kuharice zelo priročen vir, ko se podamo na prvo ali poglobljeno raziskovanje veganske prehrane.

Tukaj je mojih 5 najljubših kuharic.

+ Na koncu vas čakata še 2 neveganski knjigi, ki ju zaradi izjemne koristnosti priporočam vsem ljubiteljem vrhunske domače kulinarike. Znanje, ki ga nudita, vsekakor odtehta dejstvo, da preskočite dele, kjer so omenjene sestavine živalskega izvora.

Pa začnimo …

Richa Hingle

Vegan Richa's Everyday Kitchen

Avtorica, ki je zaslovela z vegansko indijsko kuharico (Vegan Richa’s Indian Kitchen) nadaljuje svojo pot okrog sveta.

V knjigi Everyday Kitchen: Epic Anytime Recipes with a World of Flavor poleg fantastičnih receptov vseh prepoznavnih svetovnih kuhinj Richa ponudi tudi drugačen princip osmišljanja jedi, ki je meni popolnoma spremenil pogled na planiranje tedenskega ali celo dnevnega jedilnika.

Vsako jed namreč gradi na 2 temeljih: osnovni recept za »super omako« + recepti za možne kombinacije, kako jo uporabiti. Tako se ne sprašujete več, kaj bi jedli, temveč se vprašate, katere sestavine imate pri roki in kateri okus vam najbolj sede v tem trenutku. Tudi konkretni recepti za jedi oz. predlogi, kako uporabiti super omake, so zelo prilagodljivi – uporabite lahko to ali drugo zelenjavo, riž ali rezance … nekako kot lego kocke v kuhinji.

Richa v kuharici pokrije širok spekter okusov – vse od indijskih in azijskih do mehiških in klasičnih (ameriških) jedi. Zato bo všeč bolj drznim domačim chefom, ki hrepenijo po drugačnih okusih ali poustvarjanju ulične hrane s potovanj.

Angela Liddon

Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar (slovenski prevod) ali Oh She Glows (original)

Že skoraj klasična veganska kuharica, o kateri smo pisali tudi na Extraveganzi (oglejte si oceno knjige). Več kot 100 veganskih receptov obsega vse od veganskih različic priljubljenih jedi do domiselnih jedi, ki bodo popestrile vaš jedilnik.

Knjiga je izjemno priljubljena tudi med vsejedci, saj recepti vključujejo samo znane sestavine in načine priprave, a hkrati vnašajo dovolj drugačnosti, da vam avtorica ne postreže s 5 različicami humusa in 10 solatnimi skledami, ki bi si jih znali pripraviti tudi brez njene pomoči. Jedi so izjemno raznolike, zato sem prepričana, da bodo tudi najbolj izbirčni našli nekaj receptov zase.

Kljub temu opozarjam, da se ne zanašate preveč na Angeline poskuse imitacije »sirovih« omak, ker boste malo razočarani (za pravi okus kravjega sira poskrbi fermentacija, ki se lahko poustvari tudi s fermentacijo rastlinskih sestavin). Vsekakor poskusite tudi te recepte, samo ne pričakujte okusa sira, kot ga poznate.

Jill Nussinow

Vegan under pressure

Če mi je Richa Hingle s svojim osmišljanjem jedi spremenila pogled na planiranje jedilnika, mi je Jill Nussinow na drugi strani predstavila povsem drugačen pristop k pripravi hrane oziroma kuhanju. Prek njene knjige Vegan under pressure sem se namreč srečala s kuhanjem v ekonom loncu, ki je zame največje odkritje v zadnjih 5 letih. Doma namreč nismo imeli ekonom lonca in nikoli nisem posebej razmišljala, ali ga potrebujem. Večino časa sem bila samo hvaležna, da so mi bile prihranjene eksplozije fižola po kuhinji.

A potem je prišel Instant Pot – električni multi-kuhalnik, ki je med drugim tudi ekonom lonec. Kmalu sem vedela, da tudi jaz hočem zelenjavo, pripravljeno v nekaj minutah – in to na zdrav način, ki ohrani več okusa!

Na koncu se nisem odločila za nakup Instant Pota, temveč zahvaljujoč obsežnemu raziskovanju in Jillinim nasvetom v knjigi sem izbrala klasični ekonom lonec Fissler. Takrat se je šele začelo pravo raziskovanje.

Jill naredi v 2 obsežnih poglavjih odličen uvod v kuhanje z ekonom loncem – tudi za popolne začetnike, ki nikoli prej niso niti videli ekonom lonca v živo (ja, to sem bila jaz). Tako se na prijeten in razumljiv način spoznate z nekaj zakonitostmi kuhanja pod pritiskom, ki jih je potrebno vselej upoštevati. Zatem sledijo enkratni recepti, ki vedno potegnejo najboljše iz sestavin – okusi so jasni in uglašeni.

A tisto, kar je mene povsem sezulo pri tej knjigi, so njene tabele s priporočenim časom kuhanja za katero koli živilo, ki vam pade na pamet. Žitarice, stročnice, zelenjava – Jill pri vsakem živilu zapiše, koliko časa namakanja, koliko časa kuhanja, kateri tip pritiska (visoki ali nizki), kateri način izpuščanja pritiska (hitro ali počasi) izbrati. To je enostavno neprecenljivo, če želite suvereno skuhati katero koli hrano v ekonom loncu. Zato bi knjigo priporočila vsem (ne samo veganom), ki se spogledujejo s kuhanjem v ekonom loncu.

Ob tem dodajam, da bi se prav vsi morali vsaj spogledovati s tem enostavnim in hitrim načinom kuhanja. A o tem nekoč drugič.

Ste že preizkusili naš najbolj priljubljen recept za vrhunske in vsestranske veganske polpete? Okuse in sestavine lahko povsem prilagodite svojemu okusu!

Oglejte si tudi zbirko preverjenih spletnih veganskih receptov za vaše goste.

Natalija Jeraj

Sladko je raj

Veganske in presne sladice so najlažje prodrle na vsejedski jedilnik. Zadnjih deset let lahko v skoraj vsaki slaščičarni dobimo kos presne tortice, za katerega nam ponavadi zaračunajo celo bogastvo. Med ljudmi se je zaradi tega prijela miselnost, da so veganske in presne sladice zagotovo polne dragih sestavin in zahtevajo posebno pripravo. Vendar Natalija to utvaro s svojo knjigo povsem razblini.

Avtorica nam ponudi izjemno širok in raznolik nabor receptov za veganske in presne sladice, ki pa vselej temeljijo na enostavnih tehnikah in dostopnih sestavinah, ki so večinoma na voljo celo leto.

V kuharici boste našli tako klasične veganske sladice, ki jih želite poustvariti doma, kot tudi inovativne slaščice, ki bodo navdušile vaše goste.

America's Test Kitchen

Vegan for everybody

Naslov pravi, da je knjiga za vsakogar. To drži in ne drži.

Recepti so zagotovo namenjeni vsem. So precej raznovrstni in zanimivi, a vseeno gre za dokaj znane jedi, ki pritegnejo kogar koli.

Na drugi strani so kuharice America’s Test Kitchen znane po svojem analitičnem pristopu, ki utegne koga odvrniti.

Knjiga namreč nudi tako izobilje znanja za začetnike, ki želijo spoznati osnove veganske peke, alternative živalskim sestavinam, različne načine za razvijanje okusa …, kot tudi njihova kultna testiranja, ki jih evidentirajo med piljenjem vsakega recepta do potankosti (npr. testiranje stabilnosti aquafabe glede na dodatek sladkorja ali vinskega kamna). To bo pritegnilo predvsem radovedneže v kuhinji, ki h kuhanju pristopamo na eksperimentalen, skoraj znanstven način. Zame je to ultimativna vrednost te knjige, saj mi poleg receptov nudi tehnike in trike, da se vsakega naslednjega recepta ali samostojnega eksperimentiranja lotim 100% suvereno.

2 bonus priporočili

Karen Page

The Vegetarian Flavor Bible

Knjiga je namenjena vegetarijancem, zato omenja tudi sestavine živalskega izvora.

Lahko imate najboljše sestavine. Lahko jih znate pripraviti na najboljši način. A če jih ne znate povezati v harmonične ali kreativne kombinacije, bodo vaše jedi ostale dolgočasne in predvidljive.

Knjiga The Vegetarian Flavor Bible je vstopnica za najbolj vznemirljivo predstavo okusov in arom, ki vsaki sestavini podeli vlogo, v kateri njen karakter najlepše zasije. Na obširnem seznamu od A do Z boste našli prav vsako sestavino, ki vam pade na pamet, in številne domiselne predloge, katere druge sestavine najbolje poudarijo njen okus. Predloge kulinaričnih kombinacij so podali vodilni ameriški chefi. Pogosto navajajo tudi konkretne jedi z njihovih menijev, ki vključujejo sestavino, ki vas je zanimala.

Tako dobite najboljši vpogled, kako pristopiti sestavini, ki je še ne poznate, ali kako preproste sestavine nadgraditi v vrhunske jedi. Ker je knjiga zasnovana kot seznam, lahko enostavno preskočite sestavine živalskega izvora (jajca, mleko in mlečni izdelki). Moram pa poudariti, da boste na seznamu z veliko radostjo našli mnoge stalnice veganske kuhinje: različna rastlinska mleka, polnomastno kokosovo mleko, sir iz indijskih oreščkov, datlje …

To najbrž ni kuharica, ki jo boste listali v prostih nedeljskih popoldnevih, si pa zagotovo zasluži svoje mesto v vaši kuhinji. Njeno leksikonsko vrednost lahko cenijo tako vegani začetniki, ki se izgubljajo brez znanih sestavin (živalskega izvora), kot tudi profesionalni chefi, ko želijo znane sestavine predstaviti na drugačen način.

Samin Nosrat

Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking

Knjiga je namenjena vsejedcem, zato omenja tudi sestavine živalskega izvora.

Če nam je razvoj multimedijske tehnologije omogočil, da zlahka prenašamo sliko in zvok, ostajata okus in vonj še vedno stvar prvotne izkušnje in spominov. Ne moremo ju kar posneti in predvajati. A Samin Nosrat to nekako uspeva.

Tako dobra je v pisanju, da pričara prav vsak detajl jedi ali priprave. Kontekst njene zgodbe v trenutku obarva našo okolico, medtem ko nam nosnice napolni z zapeljivimi aromami in z izrednimi okusi preplavi naše brbončice. Izvrsten slog pisanja in čudovite ilustracije nam približajo še tako tehnično ali znanstveno razlago postopkov kuhanja in peke.

V knjigi spoznate vse 4 elemente dobrega kuhanja, kot jih imenuje avtorica. Zakaj bi prav vsaka jed morala vsebovati vsaj ščep soli, na kakšen način maščoba prevaja okus, kako kislina popestri naše jedi in ali res potrebujemo toplotno obdelavo, da izrazimo karakter živil. To so samo nekatera od ključnih vprašanj, na katere Samin ponudi odgovore.

Branje priporočam vsem, ki v kuhinjo vstopajo s strastjo in radovednostjo. Če vam je sprejemljivo, da enostavno preskočite omembe mesa in ostalih živalskih sestavin, je knjiga Salt, Fat, Acid, Heat neponovljiva priložnost za lahkotno, a poglobljeno preučevanje velikih resnic kvalitetnega in dobrega kuhanja.

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.