Recept za lečine kroglice (ali cmočke, kot jim rada rečem) je priročna rešitev za hitro in enostavno zimsko kosilo, ki potrebuje samo še barvito prilogo. Ali dve. V receptu boste našli namig za dve krasni sezonski prilogi, ki sta bogati s prepoznavnimi zimskimi okusi – ena je z rdečim zeljem, druga pa s korenčkom.

Jaz rada naredim nekoliko več kroglic (recept je za približno 15 kroglic), ker se super obnesejo tudi naslednji dan. Porabite jih lahko v sendvičih, solatah ali pa celo namesto čuftov v paradižnikovi omaki. Super so tudi za krepak prigrizek ali pa zdravo malico v službi ali šoli.

Lečine kroglice brez glutena in 2 barviti sveži prilogi

Recept za lahko, zdravo in polnovredno kosilo s prepoznavnimi zimskimi okusi – leča, korenje, rdeče zelje.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Lečini cmočki z dvema prilogama, zdravo zimsko kosilo
priprava: 10 min
kuha ali peka: 5 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 15 min
št. porcij: 1 porcija

Sestavine

15 LEČINIH CMOČKOV

  • 300 g kuhane leče
  • 300 g šampinjonov
  • 40 g tapiokinega škroba (lahko nadomestite z ovsenimi kosmiči, riževo moko …)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička sojine omake
  • 1 zvrhana žlica mletih lanenih semen (namočite v malo vode)
  • 1 žlička dimljene sladke paprike v prahu, ščepec čilija, sol, poper, svež nasekljan peteršilj
  • malo olivnega olja

PRILOGI

  • nariban korenček
  • tahini
  • limonin sok
  • rdeče zelje
  • umeboshi kis
  • olivno olje

Tudi kremne juhe so odlično, lahko in zdravo kosilo. Preverite recept za okusno korenčkovo juho. Na dnu objave pa vas čaka možnost, da pridete do zbirke vseh 10 receptov za veganske kremne juhe.

Postopek

LEČINE KROGLICE

  1. Nasekljano čebulo, česen in gobe prepražite na olivnem olju, dodajte lečo in začimbe, premešajte ter odstavite.
  2. Zmes prestavite v drugo posodo, dodajte škrob in namočeno laneno seme, nato pa zmešajte s paličnim mešalnikom (ne preveč na fino).
  3. Maso postavite za kakšne pol ure v hladilnik, nato pa z rokami oblikujte majhne kroglice in jih položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pokapljajte z oljem in pecite 30 min na 200 °C.
  4. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo (in strdijo).

PRILOGI

  1. V 2 ločenih posodah pripravite prilogi. Naribanemu korenčku dodajte tahini in limonin sok, dobro premešajte.
  2. Naribanemu ali na rezance narezanemu rdečemu zelju pa dodajte umeboshi kis in olivno olje. Dobro premešajte in postrezite.

Namig

Kroglice ostanejo v hladilniku 2 do 3 dni, hladne so celo še boljše (odlične tudi za v sendvič).

Kroglice lahko spečete tudi v cvrtniku na vroč zrak – pecite jih 20 min na 200 °C in preverite. Po potrebi čas peke podaljšajte.

BONUS: 5 receptov za zdrava in lahka zimska kosila

Lečine kroglice so del širše zbirke zdravih in lahkih kosil, kjer boste našli 5 idej, kako lahko v zimski jedilnik vnesete nekoliko več domiselnih kombinacij sezonskih sestavin – od zdravih skled do barvitih krožnikov.

Dostop do zbirke receptov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

5 idej za zdravo in lahko zimsko kosilo

Preverite vseh 5 receptov za zdrava kosila, ki bodo osvežila vaš zimski jedilnik.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.