Doma narejene veganske lučke – veganski sladoled

Enostaven recept za doma pripravljene veganske lučke, ki bodo navdušile vse ljubitelje sladolednih sladic, še posebej vaše najmlajše goste ali člane družine.
veganske lucke veganski sladoled recept extraveganza

Sladoled je za večino od nas ena tistih sladkih pregreh, ki se jim je v toplih mesecih najtežje upreti. Kako tudi ne, ko pa nas tako prijetno ohladi ter nam s svojim sladkobnim okusom v spomin prikliče svobodo poletnih dni.

Če se iz takega ali drugačnega razloga odpovemo živalskim mlečnim izdelkom, je ponudba sladoledov v trgovinah in slaščičarnah nekoliko okrnjena. A še vedno se najde takšne, ki so zelo okusni, morda tudi nekoliko bolj zdravi ali celo brez rafiniranega sladkorja. Slaba stran je seveda zasoljena cena.

Priznam, jaz brez njega v toplih dneh preprosto ne morem. Ker ga imata rada tudi moja sinova, sem želela najti rešitev, da bi bil sladoled vedno v naši skrinji, za povrhu pa sem želela pripraviti bolj zdravo različico. Takšno, ki jo bom z veseljem in brez skrbi ponudila tudi njima.
Tega sem se seveda lotila tako kot v večini primerov, kadar iščem zdrave različice. Priprave sem se lotila sama.

Ker imata moja fanta najrajši prav lučke, sem brez oklevanja nabavila modelčke in začeli smo z ustvarjanjem raznoraznih okusov, od sadnih do čokoladnih. Odkrila sem, da je izdelava lučk zelo hitra in preprosta, okus je neverjetno poln in brez slabe vesti si jih privoščimo namesto malice, tudi večkrat na dan.

Danes vam bom zaupala dva hitra in enostavna recepta, ki sta med našimi najljubšimi. Preprosto in hkrati pregrešno dobro. Svetujem, da si jih naredite na zalogo. Tako so vedno pri roki, ko si jih zaželite.

okusne lučke za sladico ali zdravo malico
polnega sladkega okusa popolnoma brez rafiniranega sladkorja
enostavna priprava, ki vam bo vzela samo 15 minut
potrebujete le modelčke za lučke

veganske lucke veganski sladoled recept extraveganza

Recept #1

Čokoladne lučke z arašidovim maslom

Polnega kremasto čokoladnega okusa, ki bo zadovoljil ljubitelje čokoladnih sladoledov. Z dodanimi arašidi spominjajo na okus Snikersa in so lahko odlična malica, ki vas bo nasitila in vam dala energijo.

Sestavine

2 zreli banani
4 izkoščičeni datlji
2 jušni žlici presnega kakava
2 jušni žlici arašidovega masla
½ jušne žlice kokosovega olja ali kakavovega masla
400 ml kokosovega mleka (1 konzerva)
20 – 40 g drobno nasekljane črne čokolade

Postopek

Vse sestavine zblendamo do gladkega. Masi dodamo drobno nasekljano črno čokolado ter premešamo na roke.

Maso vlijemo v modelčke za lučke, pokrijemo s pokrovčki in položimo v skrinjo za cca. 12 ur oziroma pustimo čez noč.

Opombe in namigi

Lučke so odlične tudi brez dodane čokolade. Če pa jo dodate, izberite kvalitetno temno čokolado, presno čokolado ali takšno, ki ste jo pripravili sami.  

Sladkobo lučk lahko prilagajate po svojem okusu tako, da dodate kakšen datelj več ali manj.

Po želji in svojem okusu lahko lučkam dodate še začimbe, kot so cimet, kardamom, vanilja ali celo čili, če ste bolj drzne sorte.

veganske lucke veganski sladoled recept extraveganza

Recept #2

Sadne lučke z jagodičevjem

Ko nam pomlad in poletje postrežeta z jagodičevjem, je to idealna priložnost, da iz njega pripravimo sveže, okusne in vitaminov polne sadne lučke.

Sestavine

2 – 3 zreli banani
6 izkoščičenih detljev 
skodelica jagod, borovnic ali malin
200 ml kokosovega mleka (1 konzerva) ali drugega rastlinskega mleka
nekaj listov sveže mete

Postopek

Vse sestavine zblendamo do gladkega ter prelijemo v modelčke za lučke.

V skrinji naj se hladijo cca. 12 ur oziroma čez noč.

Opombe in namigi

V receptu lahko uporabimo jagodičevje, ki ga imamo pri roki, ali pa mešanico le-tega. Če imate rajši izrazito sadne sladolede, vam svetujem, da dodate več banan in manj (rastlinskega) mleka, lahko pa uporabite tudi manjšo količino navadne ali kokosove vode.

Sladkobo prilagodite svojemu okusu.

Za konec še nasvet.

Lučke je najlažje dobiti iz modelčkov, če jih pred tem nekaj časa spiramo pod vročo vodo, da sladoled odstopi od plastike.

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​