Veganske palačinke – za nekoga najbolj simpl poslastica, za druge zgolj ljub spomin iz omnivorskih dni. Ker jim palačinke brez jajc enostavno nikoli ne uspejo! Vam zveni znano?

Meni vsekakor je. Približno pol leta že preizkušam različne recepte in posebne pristope, a uspelo mi ni speči niti ene solidne palačinke. Vse poskuse sem zaključila z razpadajočim in slabo pečenim pocom, ki sem ga na koncu pojedla z žlico marmelade. Za boljši občutek sem ga poimenovala cesarski praženec.

Odkar pečem kruh z drožmi, me neverjetno navdihuje čudežni svet fermentacije. Zato sem še zadnjo priložnost ponudila palačinkam z drožmi, češ če mi lahko kaj pomaga pri palačinkah, so to lahko samo moje droži (po imenu Hedvik). Navdihnila me je Anita Šumer s svojim enostavnim receptom v knjigi Drožomanija.

Za nekoliko več elastičnosti sem dodala še malo mletih chia ali lanenih semen – zgolj za talisman, da palačinke res ne morejo razpasti. In tokrat so uspele, že v prvo!

Ne samo, da niso razpadle, temveč so nastale čudovito voljne, mehke in tanke palačinke, polne luknjic. Nikakor se jim ne morem upreti. Zdaj so na mojem jedilniku vsaj trikrat tedensko, da nadoknadim vse tiste neuspehe v zadnjih mesecih.

Za vse, ki vam palačinke ne uspejo v prvo, vas pod receptom čaka še nekaj praktičnih rešitev za najpogostejše preglavice pri peki veganskih palačink.

 • Recept, ki uspe prav vsem – ne glede na dosedanje izkušnje z veganskimi palačinkami.
 • Odlično se obnesejo s sladkimi ali slanimi nadevi.
 • Brez nepotrebnih in predelanih sestavin (npr. pecilni prašek).
 • Masa vas bo v hladilniku počakala tudi do 2 dni.

Veganske palačinke z drožmi

Enostaven recept za veganske palačinke, ki vedno uspejo! Malo droži in žlička mletih semen za čisto prave čipkaste palačinke.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
Navdih: Anita Šumer, knjiga Drožomanija
veganske-palacinke-extraveganza-recept-1
priprava: 5 min
kuha ali peka: 15 min
čakanje: 3-24 h
skupni čas: 20 min
št. porcij: 10 palačink

Sestavine

 • 70 g aktivnih droži (ko so najbolj aktivne in dišeče)
 • 130 g polnozrnate ali bele moke
 • 350 g rastlinskega mleka
 • 2 čajni žlički mletih chia ali lanenih semen
 • ščep soli
 • olje za peko palačink

Odkrijte ideje za zdrav veganski zajtrk – 5 domiselnih receptov za kaše in kosmiče.

Postopek

 1. Najprej izberite posodo, v kateri boste lahko maso dobro premešali z metlico. Meni se najbolje obnese shaker s kovinsko kroglico, saj maso res odlično premeša, v hladilniku ne zavzame veliko prostora in obenem omogoča enostavno doziranje mase za posamezno palačinko.
 2. Droži, moko in rastlinsko mleko odmerite in temeljito premešajte, da ni nobenih sledi ali grudic moke. Maso pustite 3-5 ur na pultu ali pospravite v hladilnik do 24 ur. Če ne boste imeli časa za peko, lahko maso izjemoma pustite v hladilniku do 48 ur.
 3. Pol ure, preden želite peči palačinke, dodajte v maso še mleta chia ali lanena semena in sol. Še zadnjič dobro premešajte (v nekaj urah se bo tekočina nekoliko ločila od ostalih sestavin) in pustite stati 30 minut na pultu.
 4. V ponvi s premazom proti prijemanju (nikakor ne potrebujete posebne ponve za palačinke) na srednjem do močnem ognju segrejte nekaj kapljic olja.
 5. Ponev odstavite z ognja in vanjo vlijte približno 50 ml mase. Pri tem hitro zasučite ponev, da se masa porazdeli po čim širši površini ponve. Ne obremenjujte se, če vam ne uspe pokriti celotne ponve. Pazite le, da je masa dokaj enakomerno razporejena (da nimate na eni strani samo tanke »čipke« in na drugi strani debelo, ameriško palačinko).
 6. Po prvi palačinki boste videli, ali je maso potrebno razredčiti ali zgostiti. Nekaj praktičnih namigov, kako oceniti maso, najdete pod receptom.
 7. Ko palačinka na zgornji strani malo spremeni teksturo, se počasi sprehodite z robom lopatice okrog robov palačinke in jo nežno privzdigujte, kolikor lahko. Ko bo v celoti odstopila od ponve, z lopatico sezite do sredine palačinke in jo na hitro obrnite. Če ste dovolj pogumni, jo lahko obrnete kot pravi mojstri – s hitrim gibom ponve.
 8. Popecite na hitro še drugo stran palačinke in jo prestavite na krožnik. V ponev po potrebi dodajte nekaj kapljic olja in nadaljujte s peko ostalih palačink. Privoščite si jih z domačo marmelado, topljeno čokolado, lešnikovim namazom ali pa celo s slanim nadevom.

Palačinke po tem receptu lahko pripravite tudi s kvasno vodo (namesto droži uporabite kvasec s kvasno vodo). Preverite, zakaj je mogoče kvasna voda boljša izbira za vas.

Opombe in namigi

 • Za obračanje so najboljše silikonske lopatice, saj so zelo nežne do palačink in vaše ponve (ne bodo poškodovale premaza).
 • Če poskusite maso za palačinke pred peko, bo imela nekoliko kiselkast okus, a ta nikakor ne bo zaznaven, ko bodo palačinke pečene.
 • Če palačinke nameravate zlagati eno na drugo, dajte vmes list papirja za peko, da se vam ne zlepijo. Papir lahko uporabite večkrat.

2 scenarija in najpogostejše težave pri peki veganskih palačink

A: palačinke se trgajo in razpadajo.

Ste zagotovo dodali chia ali lanena semena?

Mnogim mojstrom uspevajo veganske palačinke brez semen in brez droži. A meni je prav dodatek mešanice chia in lanenih semen omogočil, da so palačinke obdržale svojo voljnost in elastičnost.

Je masa dovolj gosta?

Ko je masa preredka, se vam bo hitro razlila po ponvi in za trenutek bo izgledalo, da boste spekli popolno tanko palačinko. A ko jo boste želeli obrniti, se bo zaradi manka vezivnega materiala (moke, droži) strgala.

Ste maso pustili počivati vsaj 3 ure na toplem?

Če je bila masa prekratek čas na toplem ali ji je bilo ta čas prehladno, droži niso uspele opraviti svojega dela. Pustite maso počivati še kakšno uro ali dve – po možnosti nekje na toplem (npr. blizu radiatorja).

Ali palačinke med peko previdno privzdigujete in obračate?

Tukaj je potrebno precej nežnosti in previdnosti, vsaj pri prvih nekaj palačinkah, če niste že zelo izkušeni.

Ste počakali, da je spodnja stran palačink dobro pečena, preden jih obrnete?

Počakajte, da zgornja stran izgubi moker sijaj in šele tedaj začnite pri robu privzdigovati.

Imate kakovostno ponev z nepoškodovanim premazom proti prijemanju?

Ponve brez teflonskega ali drugega premaza proti prijemanju se enostavno ne bodo dobro obnesle. Prav tako ste obsojeni na neuspeh, če imate ponev s poškodovanim premazom.

B: palačinke so predebele.

Ste pretiravali s količino dodanih semen?

Če se vam je v maso usulo več semen, kot jih recept predvideva, dodajte še malo rastlinskega mleka in poskusite ponovno. Mleko dodajajte po malem, da mase ne razredčite preveč.

Je masa dovolj redka?

Če imate pregosto maso, je ne boste uspeli dovolj hitro razliti po ponvi, preden se začne peči. Dodajte malo rastlinskega mleka, dobro premešajte in poskusite z naslednjo palačinko.

Ste zajeli preveč mase za eno palačinko?

Nikoli ne vlivajte mase neposredno iz posode. Izberite si zajemalko ali merico, ki ima približno velikost 50 ml. Po nekaj palačinkah boste točno vedeli, kako polna mora biti zajemalka ali merica za idealno velikost palačinke za vašo ponev.

Ste dovolj hitri z obračanjem ponve, ko vlivate maso?

Povadite gibe obračanja ponve na suho, preden vlijete maso. Tako boste že v ritmu, ko v cvrčečo ponev vlijete svojo prvo palačinko.

Zdaj pa hitro nahraniti svoje droži, da bodo pripravljene za veganske palačinke!