Včasih res rada hodim po robu. Vem, da se s tradicionalnimi oziroma tipičnimi jedmi ni za hecat in da se jih ponavadi jemlje zelo resno. A meni je tako luštno vse spreminjati v veganske verzije pa vmes še uporabiti kakšno zanimivo sestavino.

Pred kratkim sem se vrnila iz Mehike in iz tam tudi dobila idejo za tale veganski recept. Quesadille so v originalni verziji s sirom polnjene popečene tortilje. Poleg sira v njih dodajo tudi šampinjone, bučne cvetove, špinačo … Izredno slastna ulična hrana!

Brez problema bi lahko uporabila kupljen veganski sir, a sem z malo eksperimentiranja prišla do odličnega bučnega. Poparčkala sem ga s popečenimi šampinjoni in mmmm! Vesela sem, da lahko recept delim z vami.

veganski sir buče

Veganske quesadille (veganske tortilje z veganskim sirom)

Veganski recept za odlične quesadille – tortilje, polnjene z doma pripravljenim bučnim veganskim sirom in šampinjoni!
Avtorstvo: Klara Avsenik, Curryandlove
Navdih: Mehika
veganski recept mehiska hrana veganske tortilje4
priprava: 0 min
kuha ali peka: 1 ura
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura
št. porcij: 8 manjšiih tortilj
vegansko
enostavno
mehiška kulinarika

Sestavine

ZA BUČNI VEGANSKI SIR:

400 g pečene hokaido buče
4 žlice kvasnih kosmičov
50 g kimčija (lahko tudi kislega zelja*)
¼ čebule
3 stroki česna
1 žlička soli
4 žlice vode kimčija (ali kislega zelja)
5 žličk tapiokine moke
50 ml vode

ZA GOBE:

2 žlici olja
1 čebula
350 g šampinjonov
Sol, poper in čili

8 tortilj

Postopek

Hokaido bučo (kar celo) operite ter ji odstranite semena. Ni je potrebno lupiti. Narežite jo na krhlje, pokapaj z oljem in soljo ter peči okoli 40 minut na 200ºC.
V multipraktik dodaj vse sestavine za bučni sir razen tapiokine moke in vode ter dobro zblendaj. V ločenem lončki zmešaj tapiokino moko in vodo.
V kozico dodaj bučno mešanico ter tapioko z vodo. Kuhaj na srednje močnem ognju ter neprestano mešaj z metlico okoli 3 minute oziroma dokler bučni sirček ne postane gost in nima več škrobnatega okusa. Odstavi ga na stran.
Nasekljaj čebulo ter po dolgem nareži šampinjone. V ponvi segrej olje ter najprej praži čebulo 2-3 minute, da postekleni. Nato dodaj šampinjone in vse skuapj praži še 5 minut. Posoli in popraj ter po želji dodaj čili.
Na vsako polovico tortilje dodaj okoli 2 žlici bučnega sira ter nekaj šampinjonov. Prepogni ter peči na ponvi na vsaki strani, dokler ne dobi lepe rjave zapečene barve.
Postrezi takoj. Serviraš jih lahko tudi z guacamolom (avokadovim namazom), paradižnikovo omako, “kislo smetano” …
veganski recept mehiska hrana veganske tortilje4
veganski recept mehiska hrana veganske tortilje4

Preverite tudi prvi recept bz Curryandlove na Extraveganzi: pladenj izobilja z veganskimi prigrizki za hedoniste.

Tudi vi radi hodite po robu? Preverite še 11 trikov za vrhunske veganske jedi in ustvarite nekaj drugačnega, boljšega, nepričakovanega.

Opombe in namigi

* Lahko uporabite tudi kislo zelje, a s kimčijem dobite globlji okus. Kaj sploh je kimči? Fermentirana zelenjava po korejsko. Dobite ga v specializiranih azijskih trgovinah, proizvaja ga tudi slovensko podjetje Kis in kvas, na prodaj je tudi v restavraciji Kucha.

Morda se sprašujete, zakaj smo dali peč celo bučo, potem pa jo uporabili samo 400 g. Ker je tako bolj ekonomično. Pečeno bučo, ki vam je ostala, lahko uporabite v juhah, solatah, za druge namaze, sladice …

Ne priporočam muškatne buče, ker ima več vode. Morda bi šlo z masleno!

Če nimate pri roki tapiokine moke, lahko ta korak preskočite ter bučni sir pripravite tako, da vse sestavine enostavno zblendate. Razlika bo le v teksturi. Tapiokina moka doda namreč to “sirčkasto” teksturo.

Namesto šampinjonov lahko uporabite tudi druge nadeve po lastni izbiri.