V Sloveniji se redko zavemo, kako enostavno je biti vegan. Kakovostna in zdrava rastlinska hrana se nam ponuja v izobilju čez celotno leto. Tudi restavracije počasi prepoznavajo potencial v veganskih menijih. Tudi sestava oblačil je dobro označena in pri nakupu se je enostavno izogniti usnju, volni ali svili.

A vseeno obstaja ena priložnost, ko je v Sloveniji še kako težko biti vegan.

To je ob nakupu kakovostnih in lepih veganskih čevljev. V Sloveniji je to praktično nemogoče, tuja ponudba pa je v svoji širini in raznolikosti skoraj zastrašujoča.

Zato smo za vas prečesali ves splet, da smo pripravili najobsežnejši seznam znamk, ki ponujajo veganske čevlje. Zagotovo boste tudi sami našli katere, ki bi dopolnili vaš osebni slog.

V čem se veganski čevlji razlikujejo od običajnih čevljev?

Veganski čevlji so narejeni iz materialov, ki niso živalskega izvora.

Doslej priljubljene materiale, kot so usnje, krzno, svila in volna, nadomeščajo inovativne sintetične in preverjene rastlinske alternative.

Tukaj je nekaj najbolj razširjenih materialov, ki so najbolj zastopani tudi v veganskih in etičnih znamkah čevljev.

A Prepoznaven videz , drugačna sestava materialov

 • Umetno usnje / skaj / PU je s plastiko prevlečeno blago.
 • Pinatex je rastlinsko usnje iz ananasovih listov.
 • MuSkin je rastlinsko usnje iz gob.
 • Mikrosemiš / micro suede je sintetično blago, ki s krtačenjem dobi značilen videz semiša.

B Obujena ljubezen do naravnih materialov

 • Platno je robustna tkanina iz bombaža, konoplje ali lana.
 • Juta ali žaklovina je naravno, biorazgradljivo in poceni blago, ki je znano po svoji trpežnosti.
 • Pluta je narejena iz lubja hrasta plutovca in je priljubljena ekološka izbira zaradi svoje obnovljivosti.

C Korak v prihodnost z inovativnimi sintetičnimi materiali

 • Guma je odlična izbira za udobne balerinke, robustne delovne čevlje ali nepremočljive škornje.
 • Reciklirani materiali, kot so plastenke ali pnevmatike, so predelani v mehke, a trpežne materiale.
 • Gore-Tex je sintetična membrana, ki se zaradi odpornosti na vodo in veter uporablja zlasti za pohodniške čevlje.
 • Mikrovlakna so narejena iz najlonskih ali poliestrskih niti. S posebno obdelavo postanejo mikrovlakna vodoodporna in boljša alternativa za usnje ali semiš.

Kaj pa ne-usnjeni čevlji iz Primarka, Deichmanna, H&M-a, Zare …?

Lahko je kupiti ne-usnjene čevlje. Tudi v Sloveniji.

A niso vsi ne-usnjeni čevlji tudi veganski. To ste lahko še posebej prepričani, če čevlje kupite za 10 ali 20 € v trgovinah, ki temeljijo na načelih hitre mode.

Zanimivo je, da boste med poceni čevlji našli mnogo večjo izbiro ne-usnjenih čevljev kot pri znamkah višjega cenovnega razreda. Za trenutek se celo zazdi, da so Primark, Deichmann, H&M, Zara … bolj etični v svojem poslovanju kot prestižne znamke, ki na vsakem koraku brezsramno poudarjajo, da so njihovi čevlji narejeni iz pravega usnja.

To je zgolj utvara, ki je prepričala tudi mnoge vegane.

V resnici je ponudba ne-usnjenih čevljev samo odraz stremljenja po nižjih stroških in višjih zaslužkih v modni industriji. Kakovostno živalsko usnje je drago, umetno usnje ni. Zato je povsem logična in legitimna izbira, da znamke hitre mode rajši izberejo cenejše alternative usnju in tako znatno znižajo stroške proizvodnje.

A ker izbiri umetnega usnja botruje profitabilnost in ne etična odločitev, ni nujno, da so tudi ostali deli njihovih čevljev rastlinskega ali sintetičnega izvora (torej da ne vsebujejo živalskih sestavin).

Preverite tudi seznam znamk veganskih modnih dodatkov – vključili smo več kot 70 veganskih in etičnih znamk!

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu čevljev?

Pri čevljih namreč ni problematično samo usnje. Zato v trgovinah ne iščite zgolj prepoznavnega znaka za usnje, temveč se pozanimajte tudi o ostalih materialih.

 • Lepilo, ki se uporablja za izdelavo čevljev, je lahko narejeno iz živalskih vlaken ali kosti.
 • Prav tako se lahko pod oznako drugi materiali skrivajo različni materiali, ki vsebujejo tudi sestavine živalskega izvora.

Poslanstvo veganskih znamk

Veganske znamke imajo pogosto močna etična, ekološka in trajnostna stališča, ki jih spodbujajo pri proizvodnji kakovostnih čevljev, ki ne škodujejo ljudem, živalim ali okolju. Zavzemajo se za nižjo porabo energije,  manjši okoljski odtis in boljše razmere za delavce, ki čevlje izdelujejo. To so znamke, ki jih želimo podpreti tudi na našem seznamu.

Verjamemo, da je dober veganski čevelj več kot samo izključitev živalskih materialov.

Alicia Lai, ustanoviteljica znamke Bourgeois Boheme

Nekaj znamk, ki sicer ponujajo tudi neveganske čevlje, smo uvrstili na ločen seznam zaradi njihovega edinstvenega ali prepoznavnega stila.

Veganski čevlji – stopite v svet unikatnosti in raznolikosti

Predstavljamo vam najobsežnejši seznam veganskih čevljev pri nas!

Našli boste udobne in praktične teniske, trpežne gležnjarje, prefinjene salonarje, elegantne nizke čevlje, lahkotne poletne sandale …

Seznam je razdeljen v 3 dele. Kliknite na eno izmed spodnjih možnosti, da lažje najdete znamko, ki ustreza vašim osebnim preferencam.

Lahko pa se seveda s scrollanjem sprehodite čez več kot 40 znamk.

Za izbran okus

Visokokavostna obutev za posameznike, ki točno vedo, kaj hočejo.

Zelo modni in edinstveni veganski čevlji s poudarkom na udobju, funkcionalnosti in odličnih materialih. Čevlji so narejeni iz mikovlaken, umetnega usnja, rastlinskega usnja in naravnih materialov.

Sodoben pristop k izdelavi luksuznih čevljev. Ročno narejeni ženski in moški čevlji iz najboljših in najudobnejših materialov. Čevlji so narejeni iz mikrovlaken in mikrosemiša.

Živi lepo … to je moto kanadske znamke, ki se odraža v prav vsakem paru čevljev. Minimalističen dizajn in izbrani modeli za ženske in moške. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja, recikliranega najlona, plute in gume.

Luksuzni veganski čevlji za ženske in moške, ki cenijo minimalističen dizajn in celosten pristop. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja in plute, podplat ali peta čevljev pa je pogosto lesena.

Veganstvo in moda sta postala par … čevljev Minuit Sur Terre. Brezčasni modeli za ženske in moške, ki ljubijo izbrane modne kose. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja.

Visokokakovostni ženski in moški veganski čevlji, izdelani v Italiji v omejenem številu, da lahko zagotovijo poštene delovne razmere. Čevlji so narejeni iz umetnega mikronappa usnja, mikrosemiša, mikrovlaken in naravne gume.

Modni in drzni veganski sandali z lesenim podplatom, ki jih lahko prilagodite po lastni želji. Čevlji so narejeni iz visokokakovostnega umetnega usnja.

Luksuzni ženski in moški veganski čevlji, ki prednjačijo po svoji modni naravnanosti in drznem kombiniranju klasičnega in sodobnega. Čevlji so narejeni iz mikrovlaken, platna in naravne gume.

Luksuzni ženski in moški veganski čevlji, ki jih boste prepoznali po italijanski kakovosti in brezčasnem dizajnu. Čevlji so narejeni iz italijanskega umetnega usnja.

Ko se bleščeč kalifornijski življenjski slog združi z italijansko tradicijo izdelave čevljev vznikne veganska visoka moda po meri.

Ko luksuz sreča umetnost. Ročno narejeni in vezeni veganski čevlji, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja.

Luksuzni čevlji ne potrebujejo usnja. Vsak par čevljev Bhava s svojim modnim izgledom in udobjem za vsakodnevno življenje potrjuje to stališče. Čevlji so narejeni iz ročno pobarvane plute in preimum recikliranih mikrovlaken.

Ekscentrični veganski čevlji, ki se bodo najbolje počutili v družbi pogumnih sledilcev lastnega sloga. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja, bombaža, lana in naravne gume.

Prva znamka za moške vegane s slogom. Moški čevlji s prefinjenim, klasičnim slogom in iz najboljših materialov. Čevlji so narejeni iz italijanskega umetnega usnja.

Luksuzni veganski čevlji za ženske in moške s prefinjenim okusom za obutev. Čevlji so narejeni iz visokokakovostnega italijanskega usnja iz mikrovlaken, Pinatexa, plute in tankih plasti kamna EcoStone na bombažni podlagi.

Ženski in moški veganski čevlji, ki bodo s svojim izčiščenim videzom in klasičnimi modeli prepričali ljubitelje prave kakovosti. Čevlji so narejeni iz recikliranih mikrovlaken, bombaža in naravne gume.

Prepoznavni klasični modeli, najboljši materiali in brezhibna izdelava … veganska obutev za sodobno žensko. Čevlji so narejeni iz trajnostnih materialov in umetnega usnja iz recikliranih materialov.

Luksuzni veganski čevlji, ki jih je oblikovala priznana Kat von D v sodelovanju s pionirko veganske visoke mode, Rebecca Mink (njena znamka Mink je tudi na našem seznamu). Von D čevlji so ročno izdelani v Firencah in, kot znamka poudarja, ustvarjeni, da trajajo celo življenje.

Za vsako priložnost

Iščete nove veganske čevlje? Preverite znamke s široko ponudbo, ki se lahko kosa z vsako običajno trgovino s čevlji.

Neskončno izbire veganskih čevljev za ženske in moške – od tenisk do salonarjev. Čevlji so narejeni iz umetnega in rastlinskega usnja.

Prvi in največji ponudnik veganskih čevljev. Noben druga znamka ne nudi tako široke ponudbe, s čimer dokazujejo, da dober čevelj ni nujno usnjen. Čevlji so narejeni iz mikrovlaken.

Avstralska znamka, ki navdušuje s svojo vsestransko, a modno ponudbo – od šik gumijastih sandalov do robustnih škornjev za sneg.

Modni veganski čevlji, narejeni iz umetnega usnja ali mikrovlaken, ki odlično posnemajo videz klasičnih, usnjenih čevljev.

Izjemno široka ponudba modnih veganskih čevljev za ženske in moške – od nizkih čevljev do škornjev z visoko peto. Čevlji so narejeni iz naprednih ekoloških materialov: recikliranih airbagov, rastlinskega usnja iz ananasa, recikliranih plastenk, plute in usnja iz mikrovlaken.

Udobni veganski čevlji v izjemno široki ponudbi od salonarjev in tenisk do pohodniških in delovnih čevljev. Čevlji so narejeni iz trpežnega umetnega usnja.

Veganski ženski in moški čevlji, ki se po svojem dizajnu in kakovosti zlahka kosajo z običajnimi modnimi znamkami.

Modni ženski in moški veganski čevlji v široki ponudbi modelov, barv in materialov. Čevlji so narejeni iz umetnega usnja in umetnega semiša iz recikliranih plastenk.

veganski čevlji melissa

Etična brazilska znamka najrazličnejših gumijastih čevljev, ki pogosto sodeluje s priznanimi modnimi oblikovalci, kot so Viviene Westwood, Jason Wu in drugi. Čevlji so narejeni iz reciklirane gume.

Modna poletna obutev, ki bo s svojo udobnostjo in šik izgledom vsak dan spremenila v počitnice. Čevlji so narejeni iz gume in platna.

Turška znamka, ki bo s svojimi veganskimi čevlji vnesla barvo v vaše življenje. Živahni printi krasijo prav vsak par v izjemno široki ponudbi za ženske, moške in otroke.

Lepi, udobni in trajnostni veganski čevlji – to je merilo, ki ga je znamka Grand Step postavila v etičnem čevljarstvu. Čevlji so narejeni iz naravne gume, umetnega usnja, konoplje in bombaža.

Za sodobne raziskovalce

Pustolovski duh in udobni čevlji so vse, kar potrebujete za dobro pustolovščino.

Veganske superge, ki se po prepoznavnem videzu spogledujejo s kultnimi All Starkami. Čevlji so narejeni iz certificiranega organskega bombaža.

Iščete vegansko alternativo All Starkam? Tukaj so Ethletic – superge z najvišjim standardom družbene in okoljske odgovornosti. Čevlji so narejeni iz organskega bombaža in naravne gume.

Veganske platnene superge, ki puščajo brezčasen vtis in skoraj ničen okoljski odtis. Čevlji so narejeni iz konoplje.

Veganske superge in lahki poletni čevlji, narejeni iz naravnih ali recikliranih materialov.

Poletje kot način življenja. To je bila misija ustanoviteljev znamke Flamingo's Life. Spoznajte njihove veganske superge, ki uspešno izžarevajo energijo poletnega dne – tudi ko so dnevi hladnejši in se sonce skrije.

Veganske superge, ki s svojim retro dizajnom in izjemnim udobjem lajšajo korak v pravo smer. Čevlji so narejeni iz mikrosemiša in delno reciklirane gume.

Veganski sandali in espadrile, ki so skladno s poslanstvom počasnega življenja ročno sešiti iz skrbno izbranih naravnih materialov.

Unikatne udobne veganske balerinke, ročno izdelane v Sloveniji. Trpežne in kvalitetne balerinke so narejene iz lokalno zbranih hlač in drugih zavrženih tekstilij.

Udobni veganski čevlji, v katerih boste imeli občutek, da hodite bosi. Na voljo tudi v Sloveniji.

Veganske superge v 3 izvedbah – nizke, srednje in visoke. V sodelovanju z različnimi partnerji ponujajo tudi dodatne odbite in/ali funkcionalne verzije.

Raznolika ponudba veganskih čevljev za ženske in moške, a prav vsak par izžareva avtentičen in drzen karakter. Čevlji so narejeni iz naravnih materialov, predvsem konoplje in bombaža.

Malo modelov, nešteto živih barv in pestrih vzorcev. Čevlji so narejeni iz recikliranih materialov.

bangs veganski čevlji extraveganza

Veganska znamka, ki živi slogan: »Tvoja dogodivščina pomagam drugim, da najdejo svojo.« Enostavni delovni čevlji kitajskih kmetov in delavcev so navdihnili enostavne superge v 3 višinah. Čevlji so narejeni iz platna in gume.

Veganski čevlji, ki v svojem nekoliko futurističnem, a minimalističnem dizajnu združujejo visoko kakovost in udobje.

Veganski sandali, narejeni iz vrvi in recikliranih materialov. Izbirate lahko med več različicami in barvami. Na voljo v slovenski spletni trgovini.

veganski čevlji extraveganza zuori

Eko veganske superge, narejeni iz odpadne plastike, ki jo naplavi na portugalsko obalo. Tudi ostali uporabljeni materiali so ekološki in trajnostni.

Veganski sandali, ki s posebnim reliefom podplata stimulirajo stopala. Čevlji so narejeni iz gume.

Za aktivne dogodivščine

Tekaški in pohodni veganski čevlji, ustvarjeni za pogumne podvige.

extraveganza veganski čevlji

Švicarska znamka s poslanstvom, da povsem spremeni izkušnjo teka. Temelji na radikalni ideji, ki jo imenujejo kar "tek po oblakih" – mehko pristajanje in eksploziven odriv.

extraveganza veganski čevlji

Znamka, ki združuje visoko učinkovitost in prepoznaven slog s ciljem ustvariti popolne čevlje za aktivno življenje – ne glede na situacijo. Na voljo so različni modeli za vodne in pohodniške avanture.

extraveganza veganski čevlji

Tekaški čevlji, ki se trudijo vsak korak narediti boljši. Znamko so ustvarili tekači, zato prav vsak vidik čevljev Newton podpira optimalno udobje med tekom in odlično tehniko. Na voljo tudi v Sloveniji.

Fleksibilni čevlji, ustvarjeni za fitnes, tek in pohodništvo. Mehak in gibljiv podplat omogoča, da se čevlji popolnoma prilegajo stopalu in vam omogočajo pravo doživetje podlage.

extraveganza veganski čevlji

Vrhunsko udobje in enostaven dizajn odlikuje najboljše tekaške čevlje, ki podpirajo boljše, naravnejše gibanje. Njihovo minimalistično in trajnostno stališče: čevljev ne nadgrajujejo, razen če je to 100% potrebno.

Športni čevlji, znani po svojem odličnem oprijemu. Inov-8 nudi široko izbiro obutke za tek, pohodništvo in treniranje.

Etične znamke s ponudbo veganskih čevljev

Na seznam dodajamo tudi (neveganske) etične znamke, ki imajo široko in jasno naznačeno ponudbo veganskih čevljev.

Raznovrstne retro superge, ki niso nič manj kul v svoji veganski različici.

Prepoznaven videz za ljubitelje narave in neumorne popotnike tudi v veganski različici.

Modno naravnana znamka, ki v svojem veganskem asortimanu nudi vse od sandalov, lahkih poletnih čevljev do superg.

Izdatna ponudba bularjev v veganski izvedbi. Čevlji so narejeni iz mikrovlaken, ki se lahko čistijo in so zelo trpežna.

Priljubljene znamke s ponudbo veganskih čevljev

Nekaj globalno uspešnih znamk je svojo ponudbo obogatilo s čevlji v veganski izvedbi.

Kultna znamka bularjev v mnogih veganskih različicah.

Najudobnejši natikači v raznoliki veganski ponudbi.

Prepoznavne retro superge tudi v veganski izvedbi.

Vsestranska linija pohodniških čevljev (All Terain Sport), s katerimi bo vaša ljubezen do narave ostala brezkompromisna.

kalenji veganski čevlji extraveganza

Znamka je dostopna v trgovski verigi Decathlon. Vsi tekaški čevlji so narejeni iz sintetičnih materialov.

extraveganza veganski čevlji

Občutite razliko – v 3 specializiranih verzijah: Footshape Toe Box, Fit4Her in ZeroDrop. Večina čevljev je veganskih (razen modelov Smith Boot in Cayds).

Na seznamu niste našli znamke, ki jo že poznate?

Noben, še tako obširen seznam ne more vključiti prav vseh znamk veganskih čevljev, ki obstajajo.

A skupaj se lahko približamo temu.

Če menite, da bi določena znamka veganskih čevljev sodila na naš seznam, nam sporočite. Zapišite znamko v komentar in z veseljem jo bomo dodali na seznam.

Fotografije: spletne strani in družbeni mediji posameznih znamk.