Odkar sem pred več kot 25 leti postal vegetarijanec, so me prijatelji, nogometni soigralci in trenerji spraševali, s čim nadomeščam meso. V resnici so me želeli vprašati, s čim nadomeščam živalske beljakovine. Danes me tega, čeprav se prehranjujem zgolj še na rastlinski osnovi, ne sprašujejo več. Raziskave so dokazale, da so proteini na rastlinski osnovi vsaj tako učinkoviti kot proteini iz sirotke, ne glede na to, kakšno telesno aktivnost posamezniki izvajajo. Ali gre za športno aktivnost, ki zahteva moč, ali pa za aktivnost, ki zahteva vzdržljivost.

V tistih, najstniških časih je bil moj odgovor gotovo drugačen od odgovora, ki bi ga ponudil danes. Vsak razumen posameznik ve, da rastlinska prehrana ponuja vsa najpomembnejša hranila, minerale, vitamine in vlaknine, ki jih potrebuje naše telo. Bilo bi ignorantsko verjeti, da nas narava ne bi obdarila z vsemi potrebnimi snovmi, materiali in surovinami, ki omogočajo zdravo, sočutno in kvalitetno življenje.

Še vedno pa kdaj pa kdaj dobim vprašanje, katere veganske proteine jemljem po aktivnosti. Na trgu je namreč poplava kvalitetnih in manj kvalitetnih proteinov na rastlinski osnovi. In od dipl. kondicijskega trenerja se pričakujejo takojšnji, nedvoumni odgovori.

Katere veganske proteine izbrati?

Proizvajalci imajo dovolj znanja in izkušenj, da vedo, da je za promocijo veganskih proteinov najbolje najeti nekritične, znane veganske obraze, zato se kaj lahko zgodi, da proteini, ki jih oglašujejo, niso najboljša izbira za tiste, ki se želijo prehranjevati izključno zdravo.

Zato mnogi moj odgovor sprejmejo z začudenjem, ko jim povem, da si kvalitetne proteine na rastlinski osnovi pripravim sam. Če odgovorim malce bolj iskreno, ker je v najini kuhinji šefica Azrička, sem v resnici bolj v vlogi asistenta pri ustvarjanju proteinov, ali pa še to ne. Zelo rad sem namreč dolžnosti v kuhinji razrešen, kakor hitro je mogoče.

100 % zdravo

Kmalu po zagonu Extraveganze me je poklical kolega s Fakultete za šport, ki je imel imenitno idejo. Midva z Azričko naj bi promovirala veganske proteine njegovega prijatelja, v zameno pa bi dobila delež od prodanih izdelkov, ki bi bili opravljeni z najine strani. Nič novega, običajen spletni biznis, kjer so bolj ali manj zadovoljni vsi.

A že na samem začetku sva se odločila, da bova objavljala le tisto, v kar 100 % verjameva in zaupava. Torej le hrano, kakršno jeva tudi sama. Zato objavljava le recepte z zdravo, polnovredno hrano domače proizvodnje, brez priporočil umetne, zdravju nenaklonjene »veganske« hrane in prehranskih dopolnil. Te lahko najdete na drugih (ne samo veganskih) straneh v izobilju.

Kaj določa zdrave in kvalitetne veganske proteine?

Odgovor je preprost in enostaven. Jejte le tisto, kar je narejeno iz rastlinske hrane, ki jo jeste tudi sicer. Torej morate vsebino (sestavine) poznati. Če vzamete v roke kupljene veganske proteine, na embalaži pa med sestavinami ne poznate neke substance, potem tega ne jejte. Vse sestavine bi morali poznati iz prve roke, če želite svojemu organizmu dobro.

Proizvajalci morajo zaradi različnih, njim razumljivih vzrokov v beljakovinski prašek dodajati marsikaj. Proizvodnjo končnega izdelka lahko s tem pocenijo. Razumljivo. Izdelek mora imeti relativno dolg rok uporabe, saj je od proizvodnje izdelka do končnega kupca dolga pot. Razumljivo. Še nekoliko daljši je čas, ko uporabnik proteinski prašek dokončno porabi.

Kupci izdelkov so navdušeni nad bogatimi okusi proteinskih praškov, zato proizvajalci dodajajo v te praške različne umetne okuse, barvila in sladila, kar gre običajno spet na račun krepko zmanjšane kvalitete izdelka.

Zato bodite pozorni, ko kupujte veganske proteine. Jejte le tisto, kar poznate oz. česar zaradi neznanega izvora (substance) ne rabite googlati.

Preverite tudi enostaven recept za zdrave energijske gele, iz samo 3 sestavin, ki jih pripravite v samo nekaj minutah. 

Prednosti, če naredite proteine doma

Prednosti je več, nekatere so za nekoga bolj pomembne, za drugega manj.

Najpomembnejša prednost je dejstvo, da točno veste, kaj jeste, saj v prah zmeljete pretežno le ekološko pridelane oreščke in semena (recept spodaj). Zmleti prašek nato pretresete in zmešate z doma pripravljenim rastlinskim mlekom. Božansko.

Način priprave je hiter in enostaven, vzelo vam bo le nekaj minut.

Posebej pomembna je tudi nižja cena. Domača alternativa kupljenim veganskim proteinom je na dolgi rok namreč znatno cenejša in bolj zdrava.

Z okoljskega in zdravstvenega vidika je pomemben argument uporaba plastične embalaže, saj lahko kemikalije iz plastike prehajajo v hrano, kar škodi našemu zdravju (hormonskemu ravnovesju). Običajno proteine prodajajo v velikih, grdih plastičnih embalažah, kar je povsem neprimerno, nezdravo in neekološko.

Zato pa lahko domače veganske proteine shranite v ličnih, steklenih ali keramičnih posodah in jih brez slabe vesti pustite na kuhinjski omari na vidnem mestu.

Pomisleki, ki vas prepričajo o nasprotnem

Okus. Vse se začne z okusom. Treba je priznati, da imajo zdravi, doma pripravljeni rastlinski proteinski praški seveda nekoliko drugačen okus, tj. ne tako prefinjeno zaokroženega, kot lahko to upravičeno pričakujete od drugih praškov, ki ponujajo pravo bogastvo umetnih okusov in arom.

Kdor želi, lahko manko okusa enostavno reši z žličko rožiča ali ščepcem cimeta.

Zato se lahko zgodi, da boste sprva morali dati vašemu doma narejenemu proteinskemu okusu še eno priložnost, da vas osvoji. Nagrada pa je izredno bogata. Kvaliteten vnos zdravega obroka takoj po aktivnosti bo vašemu telesu omogočil regeneracijo v obliki, kakršno si organizem zasluži in zares potrebuje.

Tekstura. Mogoče edini resen pomislek, povezan z zdravimi veganskimi proteini, je naslednji. Ob pretresanju se ne raztopijo v vodi (ali rastlinskem mleku) tako imenitno, kot se to zgodi pri tistih, ki imajo dodane temu namenjene sestavine (stabilizatorji, zgoščevalci, izboljševalci teksture, veziva).

Tekstura bo mogoče zato malce bolj groba, zrnata, predvsem zaradi narave samih rastlin, pa tudi zato, ker so na splošno zdravi veganski proteini manj rafinirani in procesirani. Zato pa ohranijo pravi, pristen okus in teksturo. Predvsem pa ohranijo tudi obilico hranil.

A rešitev poznamo.

Mivkasto, zrnato teksturo lahko zakrijete z uporabo bolj kremastega mleka (npr. mandljevega ali kokosovega). Vedno se tudi prepričajte, da ste dodali dovolj tekočine med pripravo proteinskega napitka. Če pa se želite popolnoma znebiti zrnate teksture, pa za pripravo preprosto uporabite blender.

In še: če se le da, napitek vedno, takoj po pripravi tudi popijte. Če napitek običajno pijete takoj po aktivnosti, ga zmešajte na licu mesta, in ne že pred odhodom od doma. Tako se najlažje in najbolj elegantno (vsaj delno) izognete zrnasti teksturi.

Sladkost. Še en pomemben vidik, na podlagi katerega izbiramo. Naš domači proteinski prašek namreč ni tako sladek, kot ste to vajeni od drugih proteinskih napitkov. A seveda lahko dodate naravno sladilo po (s)lastni izbiri.

Osebno tega ne prakticiram, saj naravna sladila – agavin in javorjev sirup, kokosov sladkor, stevia, med (tisti vegani, ki ga uživajo) – niso posebno boljša (beri: bolj zdrava) izbira od rafiniranega, belega sladkorja. A če želite osladiti obrok, so vam na voljo.

Lahko pa svoj proteinski napitek, če za pripravo uporabljate blender, preprosto osladite z dateljni ali drugim suhim sadjem, namočenim v vodo ali rastlinsko mleko.

Življenje je zelo preprosto. Zato iščite enostavne rešitve.

Domači veganski proteini

Domača mešanica veganskih proteinov iz lahko dostopnih sestavin. Pripravite jo lahko v mlinčku za kavo ali močnem blenderju.

extraveganza-vegan-diy-protein-seeds-1

Sestavine

1 skodelica (235 ml) bučnih semen
1 skodelica sončničnih semen
1/3 skodelice (80 ml) chia semen
1/3 skodelice lanenih semen
1/3 skodelice konopljinih semen

Postopek

Bučna semena prepražite v kakovostni ponvi – brez dodanega olja. Semena pražite nekaj minut in neprestano mešajte, dokler ne zadišijo in začnejo pokati. Stresite jih na čist pladenj, da se dobro ohladijo, preden nadaljujete.

Celoten postopek ponovite še z sončničnimi semeni. Pražite, mešate, ohladite.

Vsako vrsto semen posebej zmeljite v kavnem mlinčku* ali blenderju. Nastali prašek stresite v stekleni kozarec in vsa semena dobro premešajte, da dobite homogeni prašek.

Proteine hranite v steklenem kozarcu, ki se dobro zapira, da niso izpostavljeni zunanjim vplivom. Če pripravite večjo količino, proteine hranite v hladilniku, da se ne pokvarijo.

Opombe in namigi

Domači veganski proteini imajo približno 12 gramov beljakovin na porcijo (4 žlice). Če bi želeli višji vnos beljakovin, dodajte v mešanico več konopljih semen, saj imajo 10 gramov beljakovin na 30 gramov semen.

* S kavnim mlinčkom boste dosegli boljši rezultat – fin in droben prah, ki se bo lepše zmešal z mlekom.

Dodatni recepti

Zagotovite si dodatne recepte za veganske proteine.

EXTRA VSEBINA

Dodatni recepti

3 recepti za drugačen okus mešanice + 2 recepta za zdravi sladici z veganskimi proteini

Piškote pod številko 4 enostavno morate poskusiti!

Viri

Jeremy R. Townsend idr., The Effects of Whey vs. Pea Protein on Physical Adaptations Following 8-Weeks of High-Intensity Functional Training (HIFT): A Pilot Study, 4. januar 2019. Dosegljivo na https://www.mdpi.com/2075-4663/7/1/12/htm. Prenesite .pdf.

Krista Reed, Are there differences between strength-trained women following plant-based versus omnivorous diets? A pilot study examining anaerobic fitness, strength, body composition, and physical activity, 9. maj 2019. Dosegljivo na http://csusm-dspace.calstate.edu/handle/10211.3/209918. Prenesite .pdf.

Katharina Wirnitzer, Health Status of Female and Male Vegetarian and Vegan Endurance Runners Compared to Omnivores—Results from the NURMI Study (Step 2), 22. december 2018. Dosegljivo na https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/29/htm. Prenesite .pdf.

0 0 votes
Ocena recepta