Če v veganski prehrani pogrešate žlahten, kiselkast ali kremast okus sira, je tukaj dobra novica! Tega okusa ne daje mleko, temveč preverjen in skrben proces fermentacije, ki iz katere koli sestavine izvabi te fantastične okuse. Zato lahko veganski sir pripravite iz oreščkov, stročnic ali drugih sestavin, samo pravilno se ga morate lotiti. V nadaljevanju z vami delimo nekaj preverjenih receptov, kako se priprave lotiti kar doma.

Na seznamu boste našli mehki in trdi veganski sir, veganski kremni sirni namaz, vegansko skuto … Vsem pa je skupno to, da so fermentirani!

Se še niste seznanili s fermentacijo ali pa nimate časa in v svojem življenju takoj rabite veganski sir? Našli boste tudi nekaj brzinskih receptov za sire in sirne omake, ki jih lahko uporabite takoj po pripravi.

Ne spreglejte niti super recepta za bučni sir, ki se odlično prileže v quesadillah (recept vas čaka spodaj).

Pa začnimo, preden se začne uvod vleči kot stopljena veganska mocarela.

veganski-sirni-namaz-extraveganza-recept

Veganski kremni sirni namaz (fermentiran)

Na Extraveganzi smo že delili recept za fermentiran kremni sirni namaz iz indijskih oreščkov. Pripravite ga po osnovnem receptu ali pa po fermentaciji dodajte še suha ali sveža zeliča, na drobno nariban hren ali pa kar domačo marmelado za uravnotežen sladko-žlahten okus.

Mladi veganski sir (fermentiran)

Če želite oblikovati hlebček mehkega sira, je postopek podoben, maso je potrebno le ocediti. Celoten postopek lahko preverite na blogu Minimalist Baker, kjer vas čaka še nekaj idej, s katerimi dodatki lahko obogatite okus svojega prvega veganskega sira.

Enostaven veganski sir iz indijskih oreščkov (fermentiran)

Enostaven veganski sir iz indijskih oreščkov – dovolj čvrst, da ga lahko narežete na trikotničke, a ravno prav mehak, da ga lahko razmažete po popečenih rezinah domačega kruha. Za fermentacijo avtorica priporoča rejuvelac, z nekaj eksperimentiranja pa ga lahko nadomestite tudi s probiotičnimi kapsulami, če jih imate pri roki.

Staran veganski camembert (fermentiran)

Staran camembert (slovensko kamamber) s plemenito belo plesnijo in vsem, kar sodi zraven! Za pripravo boste potrebovali nekaj dodatnih sestavin, kot so sirne kulture in kulturo bele plesni, zagotovo pa se lahko preizkusite v pripravi veganskega camemberta tudi s proteinskimi kapsulami (v tem primeru bo sir brez plesni).

Veganska skuta iz mandljev (fermentirana ali pa ne)

To ni 5-minutna »tofu skuta«, kjer v blender dodate še limono za pravi okus. To je slavna Editina skuta, ki je obnorela splet! Vegansko skuto iz mandljev lahko po želji tudi fermentirate.

Dimljen veganski sir (fermentiran)

Priprava sira je podobna ostalim fermentiranim veganskim sirom, za piko na i pa potrebujete še smoker ali posebno posodo za dimljenje. Če imate radi pristen okus po dimu, bo recept za odličen dimljeni veganski sir vreden nakupa smokerja, če ga še nimate.

Ste za nekaj sladkega? Tukaj so najboljši recepti za veganske torte! Zbrali smo 10 preverjenih receptov za vsako priložnost.

Veganska mocarela za pico

Veganske pice, ki jih lahko naročite zunaj, se lahko skrijejo! Tukaj je recept za domačo vegansko mocarelo, ki je enako okusna, mehka, topljiva in predvsem “vlečljiva”, kot ste vajeni.

veganski recept mehiska hrana veganske tortilje4

Veganski sir iz pečene buče

Nimate časa za fermentacijo? Tukaj je Klarina (Curryandlove) rešitev za bučni veganski sir. S tako čudovito barvo ne morete zgrešiti!

Veganski trdi sir za ribanje

Trdi sir za ribanje lahko jeste narezan, najbolje pa se bo obnesel, če ga naribate in zapečete na pici, sirovih štručkah ali posutega po lazanji. Odlična rešitev, ko se želite razvajati!

Veganski parmezan

Vsaka jed je instantno boljša z žličko veganskega parmezana! Tukaj je enostaven recept, pred pripravo poskrbite le, da imate doma kvasne kosmiče.

Oglejte si tudi Veganski meni zadovoljnih (vse)jedcev – preverjene veganske recepte za vaše goste. Tako se lahko brezskrbno podate v pripravo kosila ali večerje za vaše prijatelje in družino.

Kaj lahko uporabite za fermentacijo?

Fermentacijo sestavin za veganski sir lahko sprožite na različne načine. Tukaj so najpogostejše in najlažje dostopne sestavine za fermentacijo.

  1. Probiotične kapsule. Večina receptov na seznamu za fermentacijo priporoča vsebino probiotičnih kapsul, saj so lahko dostopne (skoraj vsakdo jih ima doma) in enostavne za uporabo.
  2. Sirne kulture. Iz tujine lahko naročite kulture ali starterje za veganski sir, ki jih dodate osnovnim sestavinam. Gre za mezofilne (Mesophilic) kulture, ki jih lahko brez težav nadomestite s probiotičnimi kapsulami.
  3. Rejuvelac. Gre za fermentirano vodo, v kateri se nekaj časa namakajo kaljene žitarice. Če želite eksperimentirati ali pa pripraviti veganski sir popolnoma od začetka, bo rejuvelac prava pot.

Kaj potrebujete za pripravo sira v domači kuhinji?

Priprava veganskega sira je zelo enostavna in niti za fermentirane ali starane sire ne potrebujete posebne opreme. Tukaj je nekaj pripomočkov, ki vam lahko olajšajo pripravo ali zagotovijo boljše rezultate.

  • Blender ali mešalnik, ki bo oreščke in druge sestavine zmešal v homogeno, kremasto maso.
  • Modele, v katerih boste sir oblikovali ali starali. Uporabite lahko pekače s snemljivim okvirjem, silikonske modele za peko, obložene sklede ali kar koli drugega imate pri roki.
  • Hladilnik, kamor boste sir po zaključeni fermentaciji prestavili. Če sir že prej prestavite v hladilnik, lahko upočasnite proces fermentacije in razvijete nežnejše note žlahtnosti.
  • (priporočljivo) Leseni, silikonski, keramični ali plastični kuhinjski pripomočki, saj so kulture za fermentacijo včasih trmaste in nočejo svojega dela opraviti, če so preveč v stiku s kovino. Primerno pa je nerjaveče jeklo višje kakovosti, ki ga uporabljajo tudi največji mojstri fermentacije.
  • (priporočljivo) Rokavice, ki vam lahko zagotovijo brezhibno fermentacijo. Kulture se namreč rade spečajo z ostalimi bakterijami v zraku, na naših rokah ali drugih površinah. Zato se z najvišjo mero higiene poskušamo izogniti kontaminaciji in se sestavin za sir ne dotikamo z rokami.

Zdaj pa zavihajte rokave in se lotite priprave svojega veganskega sira. Srečno, naj rata že v prvo!

Fotografije: blogi in spletne strani, do katerih vodi povezava pri vsakem receptu.