Minimalizem mi je v mnogih pogledih zelo blizu – od estetskega izraza do luščenja vsega nepotrebnega, dokler se ne razkrije perfekcija. Tudi pri kuhanju in peki se držim te filozofije –odstraniti poskušam prav vse nepotrebne sestavine in postopke, brez da bi vplivala na končno kakovost jedi.

Pisanje receptov nudi odlično priložnost za avtorefleksijo, saj sem šele po objavah na Extraveganzi začela opažati, da mnoge moje jedi vsebujejo do 5 sestavin: veganski Ferrero Rocher (3 sestavine), dekadentna čokoladno-kokosova pita (4 sestavine) ali rum-kokos kroglice (3 sestavine).

Tudi današnji recept vsebuje samo 2 sestavini – če sklepam, da imamo prav vsi doma vodo in ščep soli. To je dober uvod v pripravo veganskega sirnega namaza, kajne?

Domača fermentacija ni namreč nič kompliciranega in ne zahteva nenavadnih sestavin, za katere nikoli niste slišali.

»sirni« namaz za okusen zajtrk in zdravo malico
uporabite ga lahko tudi v sladicah ali kot dodatek slanim jedem
popolna kombinacija kremne teksture in rahlo kislega okusa, ki ste ga pogrešali
enostavna priprava, ki od vas zahteva samo 15 minut dela
če se držite nekaj napotkov, spodrsljaj praktično ni mogoč

Veganski sirni namaz

Enostavna priprava, veličasten okus! Popestrite svoje slane zajtrke ali malice s tem veganskim sirnim namazom. Idealno za prvi poskus domače fermentacije.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
Navdih: sirni namazi
veganski-sirni-namaz-extraveganza-recept
priprava: 15 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 48 ur
skupni čas: 48 ur 15 min
št. porcij: skodelica namaza
vegansko
enostavno
fermentirano
brez glutena

Sestavine

100 g indijskih oreščkov
2 probiotični kapsuli
sol

Postopek

PREDPRIPRAVA: za fermentacijo je najbolje uporabiti filtrirano ali postano vodo. Če nimate filtra za vodo (kot ga midva nimava), v vrč preprosto nalijte vodo iz pipe in jo pustite vsaj 8 ur na pultu. Če boste oreščke namočili čez noč, je najbolje, da vrč napolnite z vodo že zjutraj. Potrebovali boste namreč nekaj vode za namakanje oreščkov in nekaj vode za blendanje.

V postani ali filtrirani vodi namočite indijske oreščke in jih pustite stati čez noč ali vsaj 8 ur.
Potem oreščke precedite in prestavite v blender. Dodajte 2 žlici vode in sol po okusu. Dobro zmeljite, da dobite teksturo, ki spominja na kremni sir. Po potrebi dodajte še malo vode.
Ko boste zadovoljni s teksturo, prestavite namaz v čist steklen kozarec, dodajte vsebino probiotičnih kapsul in dobro premešajte. Kozarec rahlo zaprite (ne navijte pokrova do konca). Pustite ga 12-48 ur nekje na toplem izven dosega sončnih žarkov.

Koliko časa bo vaš namaz potreboval, je odvisno od tega, kako močen okus vam je všeč in kakšna je temperatura v prostoru, kjer poteka fermentacija. Če želite milejši okus, pustite namaz nekje, kjer ni pretirano toplo (ne v hladilniku) in ga preizkušajte vsakih nekaj ur, da ne bo preveč dozorel. Če želite ostrejši in bolj izrazit okus, pustite namaz nekje na toplem in ga zorite okrog 48 ur.
Ko ste zadovoljni z okusom, namaz prestavite v hladilnik. Fermentacija se bo sicer nadaljevala, ali zelo počasi in praktično ne bo vplivala na okus namaza. Porabite ga v roku 7 dni.

Opombe in namigi

V namaz lahko vmešate tudi sveža ali suha zelišča in dišavnice, čili, hren, česen, limonin sok, čebulo, sušene paradižnike, olive, špinačo … Možnosti je neskončno.

Poskusite tudi s sladkimi dodatki, kot so datlji, koščki čokolade, vanilja, borovnice, jagode, maline …

Moja najljubša kombinacija je preplet okusov »sirnega« namaza, suhega timijana in domače marmelade. Zveni nenavadno in tudi je – nenavadno odlično!

V sirni namaz vmešam malo suhega timijana. Na tanko namažem na kos domačega kruha z drožmi in dodam tanko plast domače marmelade iz jagod ali višenj. Poskusite, ne bo vam žal!