Veganski smetanov hren je pravi recept za vse, ki menite, da ta klasična priloga ne sme manjkati na velikonočni pojedini. Pravi ljubitelji hrena pa si jo lahko, seveda, privoščijo kadar koli – z vami delimo tudi nekaj idej, s čim jo postreči.

V receptu smo uporabili domačo smetano iz indijskih oreščkov, ki poustvari kremasto teksturo in nežen okus običajne smetane. Dodali smo še kanček limoninega soka in limonine lupinice. Tako dobite popolno prilogo, ki bo osvežila marsikatero jed.

Poskusite veganski smetanov hren s pečenim krompirjem, pečeno rdečo peso ali veganskimi čufti iz različnih sestavin. Na slikah lahko vidite tatarske lečine čufte, pečene v pečici.

Čufti so videti enkratno tudi pred peko.
Zaradi preprostih sestavin je všeč tudi najbolj izbirčnim jedcem.

Smetanov hren in tatarski lečini čufti

Recept za odlično prilogo z domačo vegansko smetano in hrenom. Privoščite si jo s tatarskimi lečinimi kroglicami ali katero drugo jedjo.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganski_smetanov_hren_lecini_cufti_extraveganza3
priprava: 10 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 10 min
št. porcij: 15 čuftov in skodelica hrena

Sestavine

LEČINI ČUFTI

  • kuhana gorska leča – 250 g
  • sušen paradižnik (drobno nasekljan) – 5 žlic
  • kuhan bulgur – 1 skodelica (150 ml)
  • česen – 1 strok
  • šalotka – 2 kosa
  • kapre (drobno nasekljane) – 1 čajna žlička
  • sojina omaka – ½ žličke
  • sladka paprika v prahu – 1 čajna žlička (poravnana)
  • kumina – ¼ čajne žličke
  • mleti mandlji (popraženi s tamarijem) – 2 žlici

SMETANOV HREN

  • 4 žlice drobno naribanega hrena
  • 1 dl domače (goste) smetane iz indijskih oreščkov (dostop do recepta v nadaljevanju)
  • sol – ¼ žličke
  • limonin sok – 1 žlica
  • limonina lupinica – ¼ žličke

Preverite tudi recept za vegansko francosko solato. Z vami delimo dve različici – z majonezo ali brez.

Postopek

LEČINI ČUFTI

  1. Pečico predgrejte na 180 °C (z ventilacijo).
  2. Vse sestavine drobno nasekljajte, lečo pretlačite z vilicami (ne blendajte) in dobro premešajte. Maso postavite v hladilnik, da se sestavine dobro povežejo.
  3. Z rokami oblikujte kroglice velikosti oreha, pokapljajte z malo olja in specite v pečici.
  4. Po 10 minutah peke jih obrnite in pecite še 10 minut.
  5. Pečene čufte nekoliko ohladite in postrezite s smetanovim hrenom.

SMETANOV HREN

  1. Vse sestavine za hrenovo prilogo dobro premešajte in shranite v hladilniku.

Če vam je zmanjkalo časa (ali volje) za potico, preizkusite vrhunske orehove rolice. Za ljubitelje nadeva so še boljše kot potica.

BONUS: recept za domačo smetano iz indijskih oreščkov

Domača smetana iz indijskih oreščkov ni samo odlična pri pečenih jedeh, ki jih zgosti in poveže (kot pri veganski musaki). Zaradi gostejše in kremne teksture jo lahko brez težav uporabite tudi pri smetanovih prilogah, kot je denimo današnji recept za smetanov hren.

Dostop do recepta za smetano iz indijskih oreščkov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača smetana iz indijskih oreščkov

Odkrijte enostaven (in cenovno ugoden) recept za smetano iz indijskih oreščkov, ki jo lahko uporabite v vseh jedeh, kjer se smetana med peko zgosti.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.