Imate radi borovnice? Imate radi lahke in enostavne sladice? Tukaj je nekaj za vas – odlično vegansko borovničevo pecivo, za katerega ne potrebujete pečice!

Priprava je sila hitra in enostavna, zato ne bomo nič dolgovezili in takoj zavihajmo rokave, borovnice se ne bodo same spremenile v yummy marmelado.

Vegansko borovničevo pecivo

Troplastna, vendar sila enostavna sladica, ki okus in barvo borovnic krasno združuje s svežino limone in kokosove kreme.
Avtorstvo: Ana Kovač
borovnicevo pecivo veganski recept extraveganza
priprava: 40 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 5-8 ur
skupni čas: 6 ur
št. porcij: 16 manjših rezin ali pekač 20×20 cm
vegansko
enostavno
sladice

Sestavine

BOROVNIČEVA MARMELADA/OMAKA:

520 g zamrznjenih borovnic
2 JŽ soka bio limone
½ bio limone, nastrgana lupinica
3 JŽ agavinega sirupa
1 JŽ javorjevega sirupa
3 JŽ moke iz chia semen
3 JŽ celih chia semen
3 stroki kardamoma
½ ČŽ vaniljevega ekstrakta
ščepec soli

PODLAGA:

100 g ovsenih kosmičev
21 srednje velikih datljev
70 g kokosove moke
70 g hladno stiskanega, ekstra deviškega kokosovega olja
1 ČŽ soka bio limone
ščepec soli

KOKOSOVA KREMA:

konzerva kokosovega mleka, s čim večjim deležem kokosove kreme (78 %)*
6 JŽ fermentiranega kokosovega jogurta
30 g kokosove moke
2 ½ JŽ javorjevega sirupa
½ ČŽ vanilijevega ekstrakta

Postopek

Vsaj 5 ur prej, še najbolje pa kar čez noč, v posodo stresemo zamrznjene borovnice. Ko se nekoliko odtajajo, dodamo chia moko (zmeljemo v kavnem mlinčku), chia semena in ostale sestavine. Da bodo chia semena dobro posrkala sok borovnic, še na vsake toliko premešamo, po približno 1 uri pa vse skupaj shranimo pokrito v hladilniku.

Na tej točki lahko tudi zamrznemo kokosovo mleko – konzerva naj stoji pokonci.

Čez približno 5 ur oz. naslednje jutro marmelado še nekajkrat dobro premešamo, nato pa z vilicami pretlačimo približno polovico borovnic.
V multipraktiku na hitro zmeljemo vse sestavine za podlago, konsistenca mase pa naj bo takšna, da ob poskusu stiska v roki ostane dobro sprijeta. Pekač ali kvadraten model velikosti 20 x 20 cm obložimo s papirjem za peko, nato vanj stresemo maso, jo enakomerno razporedimo in s prsti dobro potisnemo ob dno.
Iz zamrzovalnika vzamemo kokosovo mleko, ga odpremo ter z žlico zajamemo zgolj mastni delež – brez ostanka vode. Sestavine za kokosovo kremo s kratkimi pulzi zmiksamo v multipraktiku. Dobljeno kremo z žlico razmažemo po podlagi, navrh pa razporedimo borovničevo omako/marmelado.
Pustimo stati v hladilniku vsaj 1 uro ali več, nato pa razrežemo na 16 manjših rezin oz. kakor vam je všeč.

Imate radi sadne sladice? Preverite tudi Anin recept za sočno vegansko pecivo s kakijem in čokolado – brez glutena.

Hitre sladice so najboljše! Če se strinjate, preverite tudi čokoladno-kokosovo torto iz samo 4 sestavin.

Opombe in namigi

Kokosova mleka se med seboj precej razlikujejo v gostoti in kremnem, mastnem deležu. Meni je zadoščala majhna konzerva firme Shan’ Shi (165 g), ki vsebuje kar 78 % delež kokosove kreme – iz nje sem dobila približno 150 g kokosove maščobe. Povsem v redu pa bo tudi, če uporabite večjo konzervo (400 ml) z manjšim deležem (npr. 60 %), važno je le, da bo na koncu dovolj kreme.