Verace na svoji spletni strani zagotavlja vstop v pica nebesa, ko poskusite njihovo napolitansko pico. A nebesni vratar zaenkrat še ne spušča notri tudi pokuševalcev veganskih pic.

Trije extravegantneži smo namreč ostali precej ravnodušni po pokušini 3 veganskih pic, ki jih je Verace 2.0 pred kratkim vključil na svoj meni.

Kaj smo jedli?

Preden se sprehodimo čez kratke ocene posameznih pic, naj omenim, da smo z dveh pic izločili nadomestke mesa (tofu in sojino meso), ki jih gostinci tako radi uvrščajo na veganske pice. Mogoče ker menijo, da bodo vegani v nasprotnem primeru ostali prikrajšani, mogoče ker želijo z eksotičnostjo teh sestavin upravičiti višjo ceno veganskih pic.

Kakor koli, nobenemu od nas ti nadomestki ne teknejo in smo pice preventivno naročili brez njih, da ne bi vplivali na slabo oceno. A očitno to ni bilo dovolj.

Verde

Pri tej pici smo izpustili tofu, a dozdeva se mi, da bi morali (samoiniciativno) dodati pelate. Pica je namreč zelo povabljivega videza z vsemi dodatki v zeleni barvi (artičoke so pomotoma končale na pici Zucca namesto na Verde), a že pri prvem zalogaju vam bo jasno, da je grahova krema enostavno presuha in pretežka kot osnova.

verace veganska pica verde

Dobrodošlo bi bilo, če bi dodali na pico še kakšno sočno zelenjavo (npr. rezine bučke) ali špinačno kremo, da malenkost razblini težko, »stročničasto« teksturo grahove kreme.

Zucca

Pri tej pici najtežje zberem svoje misli, saj se mi bolj kot pica zdi kot nekakšna lepinja z dodatki. Naročili smo jo sicer brez sojinega mesa in okisane čebule, a tudi o bučni kremi ni bilo sledu. Smo pa dobili artičoke, ki so sicer del pice Verde (kjer jih ni bilo).

verace veganska pica zucca

Testo je bilo sicer vrhunsko, ko smo ga vajeni pri picah Verace, in tudi riževa mozzarella je bila presenetljivo dobra, a žal postreženi jedi ne morem reči pica, saj ni bilo nobene kremne osnove ali pelatov.

Če je bil to zgolj slučajen spodrsljaj v pripravi, si ga osebje zagotovo ne bi smelo privoščiti. Pravzaprav ne morem verjeti, da nihče od osebja ni opazil, da manjka najpomembnejši del pice. Če pa so opazili in niso tega popravili, je napaka še bolj vredna kritike.

Rossa

To je bila pica, ki je mene pri pregledu menija najbolj pritegnila, najbrž zaradi najbolj standardnih sestavin. Komaj sem se uprla, da jo naročim brez veganskega sira (kot vedno jem veganske pice) in jo sama zmažem. Priznati moram, da se je ta misel še okrepila, po tem ko sem poskusila ostali 2 pici.

verace veganska pica rossa

Vegansko pico Rossa odlikuje krasna kombinacija paradižnika v 3 oblikah in dodatek paprike, ki malo popestri teksture in okus. Niti veganski sir me ni zmotil, saj ni utopil vseh ostalih sestavin, kot smo vajeni pri marsikateri drugi veganski pici, temveč je dokaj skromno dodal svoj prepoznaven okus in lepljivo teksturo. Ampak vse ostalo je bilo tako popolno, da mu oprostim.

Kaj naročiti naslednjič?

Soglasno smo sklenili, da bodo menijske veganske pice v Verace 2.0 zgolj skrajna izbira. Mnogo bolje so se doslej namreč izkazale njihove zelenjavne pice, naročene brez kakršnega koli sira – vrhunsko testo, odlični pelati in obilica zelenjave. Jaz bi sicer dala še eno priložnost tudi veganski pici Rossa, a bi jo naročila brez sira. Marsikoga pa najbrž sploh ne bo zmotil. Ostali dve veganski pici z menija pa sta žal povsem precenjeni.

Pice so sicer ekspresno hitro pečene, a tega ne morem reči za postrežbo. Precej dolgo čakate, da vas natakar opazi in pobere naročilo. Če boste želeli naročiti drugo rundo pijače, boste morali uporabiti cel spekter kretenj za vljudno privabljanje pozornosti v javnosti, zaradi katerega vas bodo opazili vsi v Placu – razen natakarjev.

Vse dokler ne zapustite mize, vam bodo družbo delali tudi prazni krožniki, ki jih natakarji ne pobirajo sproti. Mi smo jih kar sami naložili enega na drugega, da smo po končanem obedu sploh imeli prostor na ozki mizi. Krožniki so na mizi ostali tudi po plačilu računa, vse dokler se nismo začeli pripravljati na odhod

Extra ocena

2/5

Extrainfo

Verace 2.0
Dunajska 20
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek – petek: 11:00-22:00
sobota: 12:00-23:00
nedelja: zaprto

Cene
Rossa 9 € | Verde, Zucca 13 €

Ambient
restavracija odprtega tipa, kjer lahko hrano naročite pri več ponudnikih | urbano in sobodno opremljen ambient | mize so precej raznolike (nizke, visoke, dolge, okrogle …), zato je prostor primeren tako za večje družbe kot tudi urbana družinska kosila 

Dostop
V neposredni bližini so vam na voljo plačljivo parkirišče za avto in parkirna mesta za kolo. Na vhodu je nekaj stopnic.

Fotografije: Verace in Extraveganza.