Izbrana kulinarika in veganska hrana sta si v Sloveniji še vedno precej tuja pojma. Zgolj redko imamo priložnost poskusiti originalne veganske jedi, pripravljene na nekoliko višjem nivoju. Na splošno vlada celo odpor do veganske prehrane v vrhunski kulinariki.

Zato sem imela v Vili Herberstein zelo visoka pričakovanja. V oceni preverite, ali so naju prepričali.

Kaj sva jedla?

Ko sva rezervirala mizo, sva omenila, da želiva veganski meni. Ob obisku so nama v Vili Herberstein priporočili stalni 4-hodni vegetarijanski meni, ki naj bi bil veganski v sami osnovi. To nama je omenil natakar po posvetu s chefom, zato v izogib nesporazumu zaradi površnega poimenovanja menija in nepopolnega poznavanja ponudbe pri osebju priporočam, da ob naročilu vseeno omenite, da želite jesti vegansko, preden naročite stalni vegetarijanski meni.

Za najino kosilo sva izbrala omenjeni veganski meni, jaz sem zgolj prosila za zamenjavo ajdove kaše z drugim žitom. Tudi solata je bila nekoliko prilagojena, po sili okoliščin.

V nadaljevanju pa nekaj več o vsaki jedi.

Pozdrav iz kuhinje

Košarica odličnega kruha in namaz iz bučnih semen na rdeči pesi, posut z mikro zelenjem. Dober zalogaj za pravi občutek dobrodošlice.

extraveganza vila herberstein ocena restavracije veganska ponudba1

Pikantna solata s pomarančo in orehi

Menijska solata s koromačem se je zaradi pomanjkanja koromača preobrazila v drznejšo pikantno solato, ki so jo prav tako spremljali orehi in koščki pomaranče.

extraveganza vila herberstein ocena restavracije veganska ponudba1

Zelo sveža in razigrana hladna predjed, ki je krasno odprla meni. Zame je bila porcija nekoliko preobsežna za predjed, zato sem pustila nekoliko radiča in solate na krožniku, da se nisem prehitro najedla. Navsezadnje smo šele začeli.

Juha iz gomoljaste zelene

Ponavadi je juha pri večhodnem meniju zgolj obvezen korak, da se pripravimo na prihajajoče tople jedi. A naju je juha iz gomoljaste zelene povsem prevzela.

extraveganza vila herberstein ocena restavracije veganska ponudba1

Grah in pena rdeče pese na krožniku naredita krasno kuliso za lahko in svetlo kremno juho, ki preseneti s svojim polnim okusom te skromne gomoljnice. Z veseljem bi nekaj listov solate (iz obilne hladne predjedi) zamenjala za še kakšno žlico te odlične juhe.

Polnjena bučka z ajdovo kašo (ali ješprenjem) in zelenjavo

Bučke so polnjene z mešanico ajdove kaše ali ješprenja (na mojem krožniku) in zelenjave, počivajo pa v okusni paradižnikovi omaki. Za hrustljavo teksturo pa je na vrhu gnezdece praženega rdečega zelja, ki na krožnik doda element presenečenja.

extraveganza vila herberstein ocena restavracije veganska ponudba1

Korektna in okusna glavna jed, kateri lahko pripišem samo en očitek – da ni sezonska. Bučke so zelo varna izbira, saj jih imamo zaradi njihovega nevtralnega okusa vsi radi. Vendar sem prepričana, da bi lahko glavna jed še bolje zaživela, če bi namesto bučk in paradižnika v hladnih mesecih vključevala več sezonskih sestavin, ki so na vrhuncu svojega okusa.

Presna tortica s svežim sadjem

Presne tortice so veganska jed z najboljšim renomejem v številnih restavracijah, tudi takšnih, ki še dolgo ne bodo ponujale celotnega veganskega menija. So okusne in z izbranimi sestavinami so lahko tudi zelo privlačne. A Vili Herberstein je nekoliko spodletelo prav pri zadnjem faktorju.

extraveganza vila herberstein ocena restavracije veganska ponudba1

Okus same tortice je bil soliden, vendar bi za ponudnika njihovega ranga pričakovala nekoliko več kreativnosti in drznosti pri sami dodelavi sladice. Navsezadnje sadna omaka in posip svežega sadja ne reši dejstva, da gre tukaj samo za odrezan kos mase iz suhega sadja in oreščkov. Žal moram reči, da je bila sladica manjše razočaranje ob koncu sicer dobrega kosila.

Kaj naročiti naslednjič?

Veganski meni je odlična izbira, ko pridete v Vilo Herberstein z vsejedsko družbo in ste lahko prepričani, da vam ne bo treba ponovno kombinirati različnih prilog, da sestavite soliden obrok. V tem primeru boste hvaležni, da se lahko prijateljem in družini pridružite pri večhodni pojedini, kar je prava redkost v gostilnah in restavracijah višjega ranga v Sloveniji. Še posebej ob tako dostopni ceni za 4-hodni meni (21,50 €).

Kljub temu moram dodati, da bi lahko korekten meni z nekaj izboljšavami postal vrhunski in v tem primeru vreden tudi samostojnega obiska. Predvsem glavna jed in sladica bi si zaslužili nekaj več pozornosti, četudi bi to prineslo nekoliko višjo ceno celotnega menija.

Za konec vseeno poudarjam, da je Vila Herberstein ena izmed redkih pionirk izbrane kulinarike pri nas, ki se je odločila narediti korak tudi v vegansko ponudbo. Na meniju je posebej zabeleženo, da lahko pripravijo tudi jedi za vegetarijance in vegane. Bravo!

Extra ocena

4.2/5

Extra info

Vila Herberstein
Kopališka cesta 1
3320 Velenje

Google Maps

Spletna stran
Facebook stran

Cene
Veganski meni 20.50 €

Ambient
prijeten in uglajen ambient | različne velikosti miz za večje družbe ali umirjen obed v dvoje | umirjena atmosfera z odlično postrežbo in prijaznim osebjem

Dostop
Avto lahko pustite na brezplačnem parkirišču v bližini.

Fotografije: Vila Herberstein in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.