Način življenja zaobjema vse, kar aktivno in pasivno vpliva na posameznika. Zagotavljanje telesu dovolj spanja in počitka, način prehranjevanja, telesna aktivnost, delovne obveznosti, ukvarjanje s hobiji, (ne)razgibavanje možganov, druženje s prijatelji, uživanje alkohola in drugih opojnih substanc, ali znamo dajati in sprejemati ljubezen, tudi naša osebnost oz. karakter, ki z dejanji kroji usodo posameznika/-ce.

Način življenja torej o posamezniku pove veliko. Zdrav način življenja pa pomeni predvsem kvalitativno razliko v življenju posameznika. Kar bi lahko preprosto opisali, kot kako nekaj počnemo.

Zgolj biti športno aktiven še ne pomeni nujno zdravega načina življenja. Prav tako ne zagotavlja zdravega življenja veganski način prehranjevanja, če gre za hranjenje z mastno, predelano in/ali predpripravljeno »vegansko« hrano.

Druženje s prijatelji ob litrih popitega alkohola običajno pomeni odlično preživet večer, a tega vaše telo ne dojema na enak način. Prav tako nima pogojena ljubezen kaj dosti opraviti z resnično, brezpogojno ljubeznijo do partnerja/-ke in/ali otrok(a). Če omenimo le nekatere vidike. 

Zato je zdrav način življenja potrebno umestiti v nek kontekst.

Pisanja te kolumne sem se lotil ob prebiranju starega intervjuja z veganom, ki je verjel, da si je aknasto kožo pozdravil izključno z veganskim načinom prehranjevanja. Prav tako naj bi se zbujal z znatno več energije za delo in svoje vsakodnevne aktivnosti. Pričel se je več gibati v naravi, življenje je začel zajemati s polno žlico.

Kaj če bi se konjeništvu na OI pridružila nova disciplina, kjer bi se plavalcem v mešanih štafetah pridružil delfin, kot stalni član štafete? Več v novi kolumni.

Vsi smo se že kdaj srečali s podobnimi zgodbami o izjemni transformaciji posameznika/-ce zgolj s spremembo načina prehranjevanja. To so zelo (p)osebne, resnične zgodbe, ki navdihujejo.

A kljub temu, da sam aktivno živim brezmesni način življenja in prehranjevanja že več kot 25 let, je zaradi korektnosti in točnosti nekaj vendarle treba dodati. Mnogi, ki jim je način prehranjevanja na rastlinski osnovi korenito spremenil življenje, priznavajo, da v svojem predmesnem življenju niso kaj prida živeli zdravo. Ležali so na kavču, leno strmeli v tv zaslon in občasno pojedli kakšno jabolko.

Veganstvo, ki je več kot le način prehranjevanja, pomeni zdrav način življenja le v primeru, da gre tudi za zavestno odločitev, sebe postaviti na prvo mesto. In je kot tako naložba vase – za prihodnost.

Če bomo še naprej popivali, se prenajedali, si praznili ventile s tekom (ali kolesarjenjem) na žgočem soncu, če si bomo zaradi več energije nalagali nove in nove delovne obveznosti, če bomo še naprej telesu nudili premalo počitka, če bomo zanemarjali našo duhovno plat (joga, meditacija, branje, kreativno reševanje problemov …), potem je zdrav način življenja nekaj, po čemer bomo zgolj hrepeneli. Bo zgolj želja in oddaljeni cilj, veganski način prehranjevanja pa zgolj nadomestek temu cilju.

Dobro je poznati mite o veganstvu, da se izognemo nadaljevanju nepoznavanja jedra veganstva. Preverite 3 mite o veganstvu.

Mimogrede: pojav aknaste kože res lahko korenini v nepravilni prehrani. A ajurveda uči, da je aknasta koža lahko tudi posledica čustvenega stresa, kar se kaže v neravnovesju, denimo v izraženosti pite. Bolezni, stanja ali druge telesne manifestacije torej nimajo le enega vzroka ali enega ključnega dejavnika, denimo prehranskega, pač pa so tesno povezane z našim načinom življenja – gibanjem in prehranjevanjem in mišljenjem in čustvovanjem …

Zato je najboljše priporočilo za zdrav način življenja zmernost in postavljanje meja. Če že moramo grešiti (pri hrani, alkoholu, lenobi, v ljubezni …), potem naj bo nagrada v prihodnosti vsaj približno vredna tega, kar počnemo v sedanjosti.

Edina življenjska prvina, ki je ni nikoli preveč in kjer se lahko po mili volji razdajate ali jo uživate v enormnih količinah, je ljubezen. Te ni nikoli preveč. Prav tako sočutja.

Zato ljubite sebe in druge.

Tudi s postavljanjem meja. Sebi in drugim.