Danes vsi govorijo o zdravi prehrani. Vegani vedo povedati, da je veganska hrana oz. hrana na rastlinski osnovi najbolj zdrava, vegetarijanci opozarjajo, da pa malo živalskih beljakovin vseeno ne škodi, vsejedci zagovarjajo tradicionalni, kamenodobni način prehranjevanja.

Paleo jedci trdijo, da je le njihov način prehranjevanja usklajen s človeško genetiko in prav zato najbolj primeren, frutarijanci načeloma stavijo na sadeže, plodove, semena in oreščke, presnojedci pa uživajo le nekuhano, nepredelano in pogosto organsko hrano (ne pa nujno tudi brezmesno hrano, npr. pršut, sašimi, karpačo).

O zdravi prehrani ste slišali že bolj ali manj vse. In kot se za klenega državljana spodobi, imate o zdravi prehrani svoje mnenje in svoj prav. Ne glede na to, ali ste v življenju poslušali kakšno predavanje o prehrani ali ne.

5s model

5s model prehranjevanja je namenjen predvsem ljudem, ki jih zanima zdrava prehrana v najosnovnejši in najmanj predelani obliki. Osebno namreč bolj ali manj uspešno že več kot dve desetletji odgovarjam na vedno ista vprašanja glede svoje prehrane.

Tukaj je sedaj konkreten odgovor, ki pa se kaj veliko od odgovora naših babic in dedkov ne razlikuje. Z Azričko sva namreč v zadnjih letih najin zdrav način prehranjevanja pripeljala do točke, kateremu zdrav razum težko oporeka.

model-5s-extraveganza-intro

Kaj torej pomeni 5s model?

Najin zdrav način prehranjevanja se osredotoča na 5 najpomembnejših komponent in njihovih lastnosti, ki sestavljajo jedro in določajo smer ter vrsto zdrave prehrane. Prav vsak lahko sledi tovrstnemu načinu prehranjevanja. Dovolj je le odločitev in zavedanje, da je zdrav način prehranjevanja nuja in ne posledica predhodnih slabih odločitev, s katerimi nato krpamo oslabel organizem in zdravje. 

5s model je sestavljen iz petih pojmov, ki niso razvrščeni po pomembnosti. Prav vseh 5 točk je enako pomembnih in zahteva enako mero pozornosti in upoštevanja.

Slovensko / lokalno

ZDRAVA PREHRANA - MODEL 5s

Izjemno pomembno je, da jeste lokalno pridelano hrano. Uvožena sadje in zelenjava sta običajno pobrana prezgodaj, pred zrelostjo pridelka, nato pa umetno zorjena v zato primernih komorah. Kar lahko pomeni manj izrazit okus, manjšo vsebnost vitaminov in antioksidantov, manjšo aromatičnost pridelka ter svežino. Pomemben pa je tudi vpliv transporta na okolje, čemur se skoraj povsem izognete, kadar kupujete lokalno [i] pridelano hrano.

Če torej nimate svojega vrta, kot ga nimava midva, je povsem dovolj, da pridelke in dobrote kupujete na lokalni tržnici pri lokalnem kmetu. S tem si zagotovite kvalitetne pridelke, ki so zrasli na domači zemlji.

Še posebej pomemben pa je način, na katerega sta bila sadje in zelenjava pridelana. Tako pridemo do naslednje pomembne točke zdrave prehrane.

Je res vsa lokalno pridelana hrana tudi zdrava prehrana? Kaj sploh definira lokalno hrano? Katere so njene prednosti za naše zdravje in okolje?

Sonaravno / ekološko

ZDRAVA PREHRANA - MODEL 5s

Sonaravno ali trajnostno pomeni upoštevati življenje Narave. Torej brez nepotrebnih posegov in vplivov v/na okolje upoštevati sedanjost in prihodnost našega okolja, živali ter nas samih. Zmožnost in zavedanje pomembnosti zadovoljevanja človeških potreb (s pomočjo narave), ne da bi ob tem ogrožali prihodnje generacije, da zadovoljijo svoje potrebe, naj bo izziv in modrost 21. stoletja.

Sonaravno tudi pomeni pridelovati ekološko hrano. Torej ne posegati v okolje in zdravje ljudi s pesticidi ter v čim večji meri ohranjati naravne vire. Ekološko pridelana hrana je izjemnega pomena, ko stojite v vrsti na tržnici in se odločate, kaj in kje boste kupili. Brez slabe vesti se postavite v vrsto k ekološkemu kmetu. Zdrava prehrana je vrednota in ne modna muha.

Ekološko (sonaravno) pridelana hrana ima pozitivne učinke na naše zdravje in zmanjšuje negativen vpliv na okolje. Katere pa so njene glavne prednosti?

Po vsej verjetnosti boste za ekološko pridelane dobrote plačali malce več, a ne, če boste pridelke kupovali v sezoni, ko se pojavi presežek v ponudbi. (Na našem portalu smo že pripravili predloge, kako lahko jeste zdravo in ugodno.) Vseeno pa naj bo zdravje edina vrednota in merilo, ko se odločate o nakupu. Še posebej, če vzgajate otroke in jim želite ponuditi zgled.

Če se vam zdi ekološka hrana  vseeno (pre)draga, potem morate najti kmeta, ki deluje – kot so rekli včasih – po zdravi kmečki pameti. Takšen kmet običajno zaradi visokih stroškov certifikata o ekološki pridelavi hrane nima. A ker je pameten in ker da nekaj nase (ter nekaj zdravega tudi vase), potem zelenjavo kljub vsemu prideluje ekološko.

In ker ste pametni tudi vi, poiščite takšnega kmeta ali kmetico.

Čeprav brez certifikata, boste ekološko pridelano zelenjavo kupovali po nižjih cenah, a srečna bosta oba. Vi in kmet/-ica.

Zelo pomembno je tudi, da si pripravite ozimnico, saj vam bo ekološki kmet ponujal obilo svojih pridelkov le določen čas. Tako pridemo do naslednje pomembne točke zdrave prehrane.

Sezonsko

ZDRAVA PREHRANA - MODEL 5s

Kupujte in uživajte le sezonsko hrano, kolikor je to mogoče. Danes je namreč moč kupiti praktično vse vrste sadja in zelenjave v vseh letnih časih. Le na vas pa je odločitev, ali boste k prehranjevanju pristopili z razmislekom ali po liniji najmanjšega odpora.

Samo v naših odločitvah se skriva ključ do (ne)zdrave prehrane in (ne)zdravega načina življenja.

Občasno lahko zasledite, da je nek pridelek oglaševan kot sezonski, čeprav vam zdrav razum pravi, da je to nemogoče. Najbrž imate prav, zaupajte razumu.

Zato ni odveč poudariti, da za sezonsko sadje in zelenjavo štejejo pridelki pridelani v Sloveniji. To pomeni le tiste kulture, ki v Sloveniji (ali na nekem območju) lahko uspevajo in dozorijo. Sezonskost se namreč nanaša na podnebne in talne razmere območja, kjer živimo.

Prav tako velja, da imata sezonska sadje in zelenjava več hranilne vrednosti in svežine od tistih, pripeljanih od daleč. Sta tudi bolj bogatega okusa in arome.

Preberite, zakaj prinaša sezonska hrana pozitiven vpliv na naše zdravje, počutje in finančno stanje. Odkrijte številne prednosti sezonske hrane!

Še nekaj zelo pomembnega ponuja sezonska hrana. Usklajena je namreč z ritmi narave – dneva in noči, sprememb letnih časov in temperature. Zdrava prehrana je močno usklajena z naravo, saj je njen sestavni del!

Zato še enkrat: pripravite si ozimnico in skladiščite svoje dobrote v hladnih kleteh. Sadje in zelenjavo vlagajte v kozarce ali ju posušite za čas mrzlih zimskih večerov.

Nekaj hranilne vrednosti tovrstna »skladiščena« hrana resda izgubi, a vsekakor je boljša izbira od (zimske) ponudbe, kjer vas lahko pričakajo s strupi hranjeni in vitaminov ter mineralov osiromašeni pridelki. Zdrava prehrana pomeni tudi sprejemanje pametnih odločitev.

Zato naj bo priprava vaše ozimnice razlog za druženje, pogovore in ljubezen.

Sveže (pripravljeno)

ZDRAVA PREHRANA - MODEL 5s

Sveže pripravljeno je ena od pomembnejših točk, saj združuje vse tri prej omenjene pojme. Pomembno je prehranjevanje z lokalno pridelanimi, ekološkimi in sezonskimi dobrotami, ki jih pripravimo sveže. Nič ni bolj čudovitega (in romantičnega) od bosonogega sprehoda na vrt (no, ali pa obutega sprehoda na tržnico), kjer naberemo svežo zelenjavo za juho.

Kolikor je le mogoče, jejte sveže pripravljene dobrote. Ne zamrzujte hrane za vsako ceno (nikakor pa ne za več mesecev), samo zato, da ne gre v nič. Če jo imate preveč, jo podarite! Novodobni guruji nam svetujejo prav to, da zamrzujmo hrano, a dokažimo (sami sebi), da zmoremo bolje, bolj razumno in bolj zdravo.

Je zamrznjena hrana ali pogrevanje hrane zdravo? Kaj sploh pomeni prehranjevati se s sveže pripravljeno hrano? Je takšna hrana res zdrava prehrana?

Ko razmišljamo o hrani, je treba izhajati iz tega, čemu (ali komu) je hrana namenjena. Hrana je osnovni gradnik celic našega telesa in nam daje energijo za gibanje (življenje). Če torej želimo hraniti naše telo in celice ter ob tem pridobiti in izkoristiti čim več energije, je potrebno jesti kvalitetno, polnovredno hrano.

Še nekaj je izjemno pomembno – NE POGREVAJTE OSTANKOV HRANE. Čeprav vam bodo ti isti guruji svetovali prav to, ne sprejmite manj, če od svojega življenja in zdravja želite več!

Ko je hrana sveže pripravljena (do 2-3 ure po zaključku kuhanja), ima največ energije in koristnih snovi za telo. Z vsako nadaljno uro, ko hrana stoji, pa ta energija izginja in hrana postaja »mrtva«. Če jo pogrejemo, bo samo izgledala sveže, v resnici pa ne more pridobiti nazaj svojih hranil in energije. Hrana brez vitalne, življenjske energije pa je ne samo nekoristna, temveč tudi težje prebavljiva za telo.

Zamrzovalnik je resda odličen način za shranjevanje in podaljševanje obstojnosti živil, a s tem načinom ne pretiravajte. Zmrznjena (in tudi stara, konzervirana, pakirana, procesirana) hrana po ajurvedi izgublja prano (življenjsko energijo), zato velja za mrtvo, neinteligentno hrano, ki je težko prebavljiva in v telesu ustvarja strupe.

Zamrzovanje hrane je še najbolj sprejemljivo za čas zimskega obdobja, ko svežega sadja in zelenjave (razen solatnic, pora, korenja, gomoljnic itn.) ne moremo nabrati na vrtu.

Ker pa nam geografski prostor ponuja čudovito kuliso letnih časov in s tem znatno nihanje temperatur, je pojem sveže (pripravljeno) nekoliko težje vkomponirati v naše vsakodnevne prehranjevalne navade skozi vse leto.

Zato sledimo modrosti in svežini vsakič, ko to lahko storimo. Zdrava prehrana je temelj vitalnosti in dobrega počutja, saj ne predstavlja le vira energije, ampak je pomemben gradnik celic našega telesa.

Sočutno / vegansko

ZDRAVA PREHRANA - MODEL 5s

Pa smo končno prišli do temeljne človeške lastnosti – sočutja. Tudi sočutje je – mora biti! – osnova zdrave prehrane. Kot sem nekje že zapisal, na Extraveganzi nikomur ne zijamo v krožnik. Zato ste na naši strani dobrodošli prav vsi, ki želite brati vsebine, ki jih ustvarjamo. Ne glede na to, kako se sami prehranjujete, pa boste tu našli vsebine, ki zagovarjajo le sočutno prehranjevanje, tj. prehranjevanje na rastlinski osnovi.

Temeljni del najine zdrave prehrane 5s je namenjen prav sočutju in ljubezni. Tudi tisti ljubezni do samega sebe in svojega telesa. Zato so vsi objavljeni recepti na rastlinski osnovi, kjer uporabljava lokalno, ekološko pridelano sezonsko hrano. Kolikor je to le mogoče in kolikor je le lahko sveže.

Sočuten način prehranjevanja omogoča človeku prehranjevanje v skladu z naravnimi zakoni, ki ne jemljejo življenja drugim bitjem.

Kot smo lahko videli v prispevkih 3 miti o veganstvu, so poti do veganstva različne. Tako kot so lahko različne naše odločitve in razmišljanja. Naše napake in prepričanja.

Prav veliko besed o sočutju in ljubezni ni potrebnih.

Zato naj le še enkrat ponovim, da zdrava polnovredna (rastlinska) prehrana vsebuje sveže, lokalno in ekološko pridelano (sezonsko) sadje in zelenjavo, stročnice, polnozrnate žitarice, semena in oreščke.

Viri

Ambika Satijaa in Frank B. Hu, Plant-based diets and cardiovascular health, Trends in Cardiovascular Medicine, Vol. 28, št. 7, Oktober 2018, str. 437 – 441. Dosegljivo na https://www.sciencedirect.com/
science/article/abs/
pii/S1050173818300240
.

Opomba

[i] Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera priporoča, da naj bo lokalna in ekološka (sezonska) hrana pridelana največ 150 km od mesta bivanja.