Prvi članek Zdravi veganski proteini je bil namenjen tistim posameznikom, ki si želijo po aktivnosti zaužiti zdrave veganske proteine izdelane v domači kuhinji.

Zato pa je drugi članek Zdravi energijski geli namenjen tistim, ki želijo med dolgotrajno aktivnostjo (tekom, kolesarjenjem, plavanjem, hribolazenjem …) svojemu organizmu ponuditi dozo energije v obliki energijskega gela. Torej najboljšo zdravo in naravno energijo, ki jo enostavno izdelate doma.

Energijski geli

Spet je koncept jasen. Najboljša in najbolj zdrava alternativa kupljenim energijskim gelom je lahko le rastlinska osnova. Izdelana doma, kjer prav vse uporabljene sestavine dobro poznate, saj ste jih predhodno že spoznali (jedli).

Kar je izjemnega pomena, saj lahko kupljeni energijski geli med drugim vsebujejo tudi sestavine (substance), ki bodo razdražile vaš želodec. Zato je, seveda, tudi pri kupljenih gelih zelo pomembno, da ste jih prej že uporabljali oz. preizkusili, predno se odločite za dolgotrajno aktivnost.

Kupljeni energijski geli

+

Hitra dostopnost
Enostavna uporaba
Ne zahteva dodatnega dela od vas

-

Visok strošek
Nepotrebne in nezdrave sestavine
Neprijeten, umeten okus

Domači energijski geli

+

Zdrave in izbrane sestavine
Hitra priprava kar doma, brez obiska trgovine ali spletnega naročila
Izjemno nizek strošek na porcijo gela

-

Potrebujete nekaj časa (5 minut) za pripravo

Recept za domače in zdrave energijske dele najdete v nadaljevanju prispevka.

Preberite tudi članek, kako vztrajati pri vadbi, kako ne izgubiti volje in napredovati. 

Podarite si zdravje

Če sem se česa naučil na Fakulteti za šport, je bilo to, da se študentje zaradi obsežnosti študija niso upali vpisovati na program kondicijski trener. Od vseh vpisanih študentov nas je zbralo pogum 7 junakov, večina je študij opustila ali zamenjala smer, le eden pa sem ga zaključil v predpisanem roku.

Zato se moram občasno ugrizniti v jezik, ko poslušam kuharje, finomehanike ali ekonomiste s šnelkurz licencami »predavati« o pravilni prehrani in celo o pravilnem treningu. Nikomur recimo ne pade na pamet, da bi kirurga ali odvetnika učil njunega posla.

To je tudi eden od razlogov, da sem napisal članka o ZDRAVIH veganskih proteinih in energijskih gelih, ki si jih naredite doma sami. Tudi kupljeni energijski geli lahko, podobno kot veganski proteini, vsebujejo kopico nepotrebnega sranja in nezaželenih sestavin.

Osebno nisem nikdar na svojih tekaških turah v okviru treninga uporabljal energijskih gelov. Vedno sem pil le vodo in poslušal ptičje petje, saj so namreč moje tekaške proge krožile mimo hribov.

Seveda pa je zgodba drugačna na podaljšanih turah več deset kilometrskih tekov, kjer pa sem si pripravil zdrave domače zvarke. In z njimi premagal še tako dolgotrajne tekaške napore.

Če ste se novodobnim gurujem športa pustili prepričati, da je nujno na vsak pretečeni kilometer cuzati energijske gele, pa si raje vzemite 5 minut in si doma sami pripravite kvaliteten energijski gel ali napitek.

Hvaležno vam bo telo, na dolgi rok pa tudi denarnica.

Kakšne so izkušnje?

Naš recept so preizkusili tudi napredni in izkušeni športniki. Enega izmed zadovoljnih bralcev sva prosila, da njegovo izkušnjo podeliva tudi na portalu.

“Gel se je obnesel zelo dobro, nobene napihnjenosti ipd. Dejansko sploh nisem imel občutka, da sem kaj zaužil - razen tega, da je držal tempo in voljo na nivoju. Kupljeni geli ne bodo več v moji zalogi.”

“Naredil sem brick session: 83 km kolo in 14 km tek. Gel sem uporabil pri teku.
Imel sem 2x250ml gela (cca. 700Kcal), uporabil sem 1x250ml, kar je bilo dovolj za 10 km. Če bi tekel pol-maraton, bi sigurno uporabil celotno količino.”

Gorazd Repše, triatlonec

Naredite sami: energijski geli

Izognite se visokim stroškom in neznanim sestavinam v kupljenih energijskih gelih. Naredite si svoj energijski gel kar doma – iz samo 3 sestavin in v samo nekaj minutah.

extraveganza energijski geli recept-1

Sestavine

10 datljev
100 ml vrele vode
2 čajni žlički chia semen ali lanenih semen (lahko tudi mešanica obeh)
1 žlička rožiča ali kakava v prahu
2-3 ščepci soli

Postopek

Namočite datlje v 100 ml vrele vode in pustite stati vsaj 15 minut.

Datlje in vodo prelijte v blender ali manjši sekljalnik. Meni se najbolje obnese blender, ko uporabim manjšo posodo, ki sem jo dobil zraven v paketu. Če ne pripravljate velike količine, se izognite multipraktiku, ker sestavin ne bo zmlel.

K datljem in vodi dodajte nekaj ščepcev soli, žličko kakava ali rožica in na koncu še chia in/ali lanena semena. Pustite minuto ali dve, da se sestavine spoznajo med seboj in semena vpijejo malo tekočine.

Sestavine dobro zmeljite, da dobite enakomerno in tekočo teksturo.
Če se vam zdi, da je zmes pregosta, dodajte še malo vode. Če je preredka, dodajte še datelj ali dva in ponovno temeljito zmeljite.

Maso za energijski gel prestavite v posodice ali vrečice in porabite v naslednjih dneh. Če želite, lahko maso tudi zamrznete.

Opombe in namigi

Za uporabo najenostavnejša in okolju najprijaznejša “embalaža” za domači energijski gel so vrečice za otroško hrano.

Preverite prehranjevalne vrečke znamke Kidsme, ki jih najdete v vseh otroških trgovinah. Njihove vrečke so pralne in primerne za uporabo do 30-krat.

kidsme extraveganza energijski geli

V primeru, da pripravite več energijskega gela, kot ga potrebujete, lahko iz mase pripravite enostavne in zelo okusne piškote (brez glutena, brez moke, brez olja). Sestavinam dodajte samo 6 žlic mletih semen (npr. sončnična, bučna, konopljina …) ali 6 žlic domačih veganskih proteinov po najinem receptu. Po želji lahko dodate tudi več kakava ali rožiča. Vse dobro premešajte, oblikujte v piškote in pecite v pečici na 180°C 10-15 minut, dokler se piškoti ne utrdijo.