Zelenjavni polpeti – edini recept, ki ga potrebujete (1 recept, neskončno različic)

Recept za vrhunske in vsestranske veganske polpete, pripravljene po principu 3, 2, 1. Okuse in sestavine lahko povsem prilagodite svojemu okusu!
recept-veganski-polpeti-extraveganzi

Danes v naslovu goljufam. Z vami ne bom delila recepta, temveč formulo za najboljše in najbolj vsestranske veganske polpete.

Daleč bolj kot recepti so mi ljube formule – osnovni principi in razmerja sestavin, ki jih lahko potem po lastnih potrebah ali navdihu prilagajam. Zato vzemite današnje nasvete zgolj kot izhodišče in ustvarite povsem svoje polpete.

Nekaj sezonskih kombinacij in priporočil za prilagoditve pa najdete v nadaljevanju. Tam boste našli tudi sestavine polpetov, ki jih vidite na sliki.

Uporabite lahko katere koli stročnice in katera koli žita – tudi brezglutenska
Okus polpetov lahko popolnoma prilagodite
Ko imate vse sestavine pri roki, je priprava hitra in preprosta
Ne potrebujete nobene tehtnice ali merilnih posodic
Enostavna peka v pečici brez olja, lahko pa jih spečete tudi na olju v ponvi – po želji

Zelenjavni polpeti (1 osnovni recept, neskončno različic)

Preverite osnovni recept ali formulo za zelenjavne polpete, ki so še posebej zdravi, če jih spečete v pečici brez olja. Okus in sestavine lahko povsem prilagodite.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
Navdih: želja po polnovrednih in enostavnih domačih polpetih
recept-veganski-polpeti-extraveganza-1
priprava: 15 min
kuha ali peka: 20 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 35 min
št. porcij: odvisno od izbrane velikosti skodelice
vegansko
brez glutena (opcijsko)
brez dodanega olja

Sestavine

3 deli kuhanih in odcejenih stročnic
2 dela zelenjave in dodatkov
1 del kuhanih in odcejenih žitaric
sol, poper, ostale začimbe

1

stročnice

2

stročnice

3

stročnice

1

zelenjava + dodatki

2

zelenjava + dodatki

1

žitarice

Postopek

PREDPRIPRAVA: v slani vodi ločeno skuhajte izbrane stročnice in žitarice (po potrebi jih prej namočite – jaz namakam vse večje stročnice in polnozrnate žitarice, saj se tako enakomerneje skuhajo in so lažje prebavljive). Po kuhanju jih malo ohladite in prestavite na cedilo. Pustite jih vsaj 5 minut, da odteče vsa voda.

Pripravite si tudi skodelico, s katero boste merili sestavine. Za izhodišče: če uporabite 1/2 ameriške merilne skodelice (120 ml), boste na koncu dobili 8 manjših polpetov.
Če boste pekli v pečici, jo začnite greti na 200°C, da bo pripravljena, ko zaključite z oblikovanjem polpetov.
Odmerite 3 skodelice stročnic in 1 skodelico žitaric. Dobro pretlačite s tlačilcem za krompir, intenzivno pregnetite z rokami ali zmešajte v multipraktiku – po želji. Jaz se ponavadi odločim za tlačilec krompirja.
Zatem očistite in operite zelenjavo, ki jo boste uporabili v polpetih.

Čebulo, česen, por in ostale aromatične sestavine sesekljajte čim bolj drobno.
»Čvrsto« zelenjavo naribajte (korenje, bučke, cvetača, brokoli, sladek krompir, zelje …).
Listnato zelenjavo in sveža zelišča pa narežite na ozke trakove (špinača, blitva, peteršilj …).

Ko boste merili količino zelenjave, dodajte tudi poljubne dodatke (drobno narezan sušeni paradižnik, semena, oreščki, olive …).

2 skodelici zelenjave in dodatkov dodajte pretlačeni mešanici stročnic in žitaric. Dodajte še sol, poper in ostale začimbe (suha zelišča, mešanice začimb, sojina omako, limonin sok, tahini, arašidovo maslo …).
Vse dobro premešajte in z vlažnimi rokami oblikujte manjše polpete.
Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečete jih lahko na olju v ponvi ali v pečici brez olja. Jaz jih vedno pečem v pečici, ker se tako izognem uporabi olja in tudi rezultat mi je bolj všeč.
V ogreti pečici polpete pecite 10 minut na eni strani in jih obrnite. Nadaljujte s peko, dokler polpeti niso zlato-rjavo zapečeni – še približno 10 minut.

Vzemite jih iz pečice in postrezite z najljubšimi prilogami in dodatki, uporabite jih lahko tudi v burgerju ali na solati.

Opombe in namigi

Uporabite lahko katere koli stročnice: mung dal, leča, čičerika, fižol, leča, bob … Če težko prebavljate stročnice, izberite mung dal ali rdečo lečo.

Uporabite lahko katera koli žita: rjavi riž, oves, kvinoja, amarant, ajda, ješprenj, polenta … Če se izogibate glutenu, vsekakor uporabite žita brez glutena.

OK, imam osnovni recept, kaj pa zdaj?

Če nimate ideje, katere sestavine bi uporabili za svoje prve polpete po formuli 3, 2, 1, boste v nadaljevanju našli nekaj preverjenih kombinacij.

Odločite se lahko za lahko prebavljive in sončno rumene polpete, ki jih vidite na slikah recepta, ali izberete katero koli izmed 10 različic v nadaljevanju.

1. Sončni polpeti z mung dalom

Polpeti na slikah so narejeni iz indijske stročnice mung dal in rjavega dolgozrnatega riža, ki sem jima dodala narezan por, naribano korenje in pest sončničnih semen. Poleg soli sem dodala še ščepec kurkume za čudovito rumeno barvo in moj standardni nabor suhih zelišč (timijan, origano, bazilika).

Ali poznate rumeni mung dal, priljubljeno in cenjeno indijsko stročnico?

Drobno, leči podobno zrnje je visoko hranljivo in enostavno prebavljivo, zato ajurveda priporoča uživanje mung dala šibkim bolnikom in ljudem, ki sicer slabo prenašajo stročnice. Gre namreč za edino stročnico, ki jo lahko brez težav uživajo tudi ljudje z vata došo.

Rumeni mung dal se zelo hitro skuha, zato bo odlična izbira za vse, ki ljubijo okus stročnic, a nimajo časa za dolgotrajno kuhanje fižola ali čičerike. Mung dal lahko namreč skuhate že v 20 minutah počasnega vretja ali v 4 minutah, če uporabite ekonom lonec.

Odlično se obnese v kremnih juhah in kitchariju (tradicionalni ajurvedski jedi iz mung dala in basmati riža, včasih z dodano sezonsko zelenjavo).

2. Zimski polpeti s kuhano ali pečeno rdečo peso in narezanimi orehi

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: kuhano / pečeno rdečo peso, nariban korenček, grobo narezane orehe.
Postrezite jih na solati iz rukole, ki jo pripravite s pomarančnim sokom.

3. Krepčilni zimski polpeti z zeljem in jabolkom

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: naribano ali na trakove narezano sveže zelje, naribano jabolko, nariban korenček. Pri začimbah ne pozabite na kumino, če vam je ljuba.

Želite v jedilnik svoje družine uvesti več zelenjave? Preverite otrokom prijazne veganske recepte z zelenjavo.

Oglejte si tudi zbirko preverjenih spletnih veganskih receptov za vaše goste.

4. Indijski curry polpeti

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: nariban korenček, kuhan grah, drobno sesekljano čebulo, ingver in česen, mešanico začimb curry. Polpete lahko pred pečenjem tudi povaljate v sezamu.

5. Pomladni polpeti s šparglji

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: zajetno količino na kolobarje narezanih špargljev, drobno narezan por, stisnjen česen, malo limoninega soka in obilico peteršilja.

6. Sveži zeliščni polpeti

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: na trakove narezano špinačo, peteršilj, baziliko, meto in ostala najljubša zelišča. Svežino lahko poudarite z dodatkom mletih suhih zelišč in kančkom limoninega soka.

7. Lahki poletni polpeti z bučkami

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: naribano bučko, ki jo dobro odcedite. Dodajte še pinjole, malo limoninega soka, stisnjen česen in izbrana zelišča: meta, peteršilj, bazilika.

8. Mediteranski poletni polpeti

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: drobno narezano papriko, naribano in odcejeno bučko, naribane, soljene in odcejene jajčevce, drobno sesekljano čebulo in česen, drobno narezane sušene paradižnike. Dodajte tudi peteršilj.

8. Polpeti s šampinjoni ali drugimi gobami

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: drobno narezane ali v multipraktiku mlete gobe, ki ji na hitro prepražite v ponvi. Dodajte tudi drobno narezano čebulo in česen, grobo narezane orehe in malo limoninega soka. Od začimb obvezno dodajte rožmarin, timijan in majaron.

9. Jesenski polpeti z bučami

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: naribano bučo, drobno sesekljana ingver in česen, narezane orehe. Dodajte tudi droben ščepec muškatnega oreščka.

10. Pisani polpeti z brokolijem in cvetačo

Stročnice (3 deli) in žitarice (1 del) po izbiri. V 2 dela zelenjave in dodatkov pa odmerite: naribano in odcejeno cvetačo, drobno narezane brokolijeve cvetove, stisnjen česen, čebulo, malo limoninega soka in najmanjši ščepec kajenskega popra ali čilija.

Naj vam teknejo!

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Ime recepta:Zelenjavni polpeti (1 osnovni recept, neskončno različic)

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​